Új kemencét avattak

2020.09.09. 07:00

Új kemencét avattak – Főzőverseny és utcák közti vetélkedő színesítette a programot Szarvaskenden

Szarvaskend Szombat délután a falunapon avatták fel a település új kemencéjét, mely egy fedett kültéri konyha részeként készült el.

Gyöngyössy Péter

Tóth Zoltánné, a Zöld Küllő Egyesület elnöke, V. Németh Zsolt és dr. Major Katalin vágta át a szalagot Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A falunapot a helyi civil szervezetekkel együttműködve szervezte meg az önkormányzat. Mint arról bevezetőjében dr. Major Katalin polgármester beszélt, a közösségi kemencét a LEADER-­program keretében valósította meg a település. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében részletesen szólt a helyi értékek jelentőségéről.

Tóth Zoltánné, a Zöld Küllő Egyesület elnöke, V. Németh Zsolt és
dr. Major Katalin vágta át a szalagot Fotó: Szendi Péter

– Meg kell becsülni a helyi ízeket, ételeket – emelte ki a képviselő. A disznóöléshez hasonlóan a kemencézés is olyan hagyomány, melynek színtere korábban a család volt, mára a települések közösségi szintjére kerültek. Az értékek átörökítése az, ami igazán fontos. A főzőversenyre a 224 fős településről tíz csapat nevezett be. A bográcsokban sokféle finomság készült: tejszínes, gombás, tárkonyos ragu, kolbászos, babos csülökpörkölt, bakonyi tokány és köcsögös csülkös bab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában