Értékeltek a frakciók

2020.10.31. 08:00

Már csak november végéig égethet Szombathelyen

A város érdekében, konszenzussal született a legtöbb közgyűlési döntés csütörtökön – ezt is hangsúlyozták tegnap a városházán tartott értékelésükben a frakciók képviselői.

Tömböly Ágnes

Égetés kiskertekben, illusztráció, Lukácsháza

Fotó: Unger Tamás

Több önkormányzati rendeletet módosítottak – így például január 1-jétől tilos lesz az avar égetése Szombathelyen – ezzel az uniós és magyar jogszabályi követelményekhez igazodnak. Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) és Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg még érvényben lévő önkormányzati rendelet szerint már csak november 30-áig lehet a zöldhulladékot elégetni. Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) ennek kapcsán hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a változásról a lakosságot minél szélesebb körben tájékoztassa az önkormányzat. A közgyűlés egyébként a Szomhull Kft.-t és a Szova NZrt.-t bízta meg azzal, hogy intézkedési csomagot dolgozzon ki: a levágott ágakat, sövényt és azt a zöldhulladékot, amit nem lehet komposztálni, a város mely részein és hány gyűjtőponton helyezhetik majd el a szombathelyiek. A rendeletmódosítástól a levegőminőség további javulását várják.

Mindenki felkészült arra, hogy a gazdasági válság és az egyéb kormányzati intézkedések miatt nehéz költségvetési év előtt állunk – erről dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) beszélt a városvezetők tájékoztatóján. Hozzátette: erre gőzerővel készülnek.

Az új orvosi ügyelet műszaki átadását, a gépészmérnökképzés önkormányzati támogatását és a Pozsony utca 47. szám alatt tervezett szociális központ létrehozását emelte ki dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) a csütörtöki közgyűlési döntések közül. Utóbbival kapcsolatosan kifejtette, ez jelentős férőhelybővüléssel járhat, és megújulhat a nyugdíjasklub is. Erre most koncepció készülhet, melynek határideje jövő év márciusa lesz. Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) ennek kapcsán hangsúlyozta: a témában fontosnak tartják a lakosság tájékoztatását is.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) beszélt a közterület-felügyeletet érintő határozatokról. Kiemelte, jó döntés volt, hogy azt integrálták a polgármesteri hivatalba. – Látszik, hogy operatívabban működik a rendszer, a szolgáltatóházaknál az akciók eredményesebbek, és az pedig külön öröm, hogy hattal nőtt a járőrök száma – fogalmazott a politikus.

Januártól új rendszer szerint szolgálhatnak a közterület-felügyelet járőrei – hat új taggal bővültek
Fotó: Cseh Gábor

Illés Károly ehhez kapcsolódóan arra mutatott rá, hogy dr. Varsányi Péter munkájának köszönhetően országosan is kiemelkedően magas színvonalú közterület-felügyeletet vehetett át az új vezető, Ágoston Sándor, akinek munkájához ezúton is sok sikert kívánt.A frakcióvezető beszélt a zárt ülésen hozott döntésekről is: megtudtuk, dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) maga vonta vissza a röplabdacsarnok tervezésére vonatkozó határozati javaslatot. Egy új rendezvényközpont kialakításáról azonban tárgyaltak a képviselők. Illés Károly szerint semmi sem indokolja a mostani nehéz helyzetben, hogy a Haladás sportkomplexumtól – amiben kihasználatlanul állnak a rendezvényhelyszínek – egy-kétszáz méterre, a Tófürdő területén építsenek egy rendvényközpontot.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) szerint lakossági igény indokolja, hogy egy olyan helyszínt hozzanak létre, ahol akár 200 fős lakodalmat is lehet tartani. A Szállodaüzemeltető Kft.-t bízták meg a tervek elkészítésével – egy korábban megálmodott rekreációs központ terveit szabják át.

Valamennyi frakció képviselője, így Koczka Tibor (Pro Savaria) is gratulált Szabó Tibornak, aki február 1-jétől veheti át a Weöres Sándor Színház irányítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában