A temetőhöz vezető úton

2020.10.31. 07:00

Napelemes lámpákat helyeztek ki Iváncon

Halottak napjára egyedi, napelemes közvilágítási lámpákat helyezett el az önkormányzat a temetőhöz vezető úton.

Tersztyánszky Krisztina

LED-fénnyel világították meg a temetőt

Fotó: Szendi Péter

Ivánc Halottak napjára egyedi, napelemes közvilágítási lámpákat helyezett el az önkormányzat a temetőhöz vezető úton.

Régi probléma, hogy a Temető utcában nincs kiépítve az elektromos hálózat, így az ide érkezőknek eddig sok kényelmetlenséget okozott a közvilágítás hiánya. Ezt a tavalyi korszerűsítés sem oldotta meg, amikor a település valamennyi közterületi lámpatestjét energiatakarékos, LED-es megoldással váltották ki. Az önkormányzat most úgy döntött, halottak napjára megoldja a kérdést, hiszen ezekben a napokban mindig sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját a falu – önkormányzati fenntartású – temetőjében.

Önerőből energiatakarékos, napelemmel működő lámpákat vásároltak, és azokból hármat felállítottak a Temető utcában, illetve a parkolóban. A mozgásérzékelős világítótestek működéséhez még az őszi, napfényben szegény időjárásban is elég egy napi töltés ahhoz, hogy a lámpa estétől reggelig világítson.

LED-fénnyel világították meg a temetőt Fotó: Szendi Péter

Gyarmati Tibor polgármester elmondta, hogy egy lámpát az egyik fontos útkereszteződésben is felállítottak, ami a belátást javítva baleset-megelőző szerepet tölt be. A hálózat bővítése és hagyományos lámpatest elhelyezése lényegesen nagyobb költséggel járt volna, meghaladva a falu anyagi lehetőségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában