Elérnek a hívekhez

2020.11.12. 07:00

A történelmi egyházak is alkalmazkodnak az új járványügyi előírásokhoz

A református egyház zsinatának elnöksége körlevélben arra kéri a gyülekezeteket, hogy az istentiszteleteket helyezzék át az online térbe és szüneteltessenek minden közösségi alkalmat. Jakab Bálint szombathelyi lelkész elmondta: a gyülekezeti hitoktatás szünetel, az iskolai hittanórákat, amíg lehet, megtartják, az esküvők, temetések az előírásokhoz igazodnak.

Tersztyánszky Krisztina

Stift Zoltán atya minden vasárnap délután szentmisét közvetít a sorokpolányi templomból az angelico.hu videócsatornán

Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi templomban eddig a nyilvános istentisztelet mellett a pár órával később elérhető online változatot is lehetett választani.

A továbbiakról ma dönt a presbiteri gyűlés. Nem mindenhol adottak az online közvetítés feltételei, de már a tavaszi korlátozások megmutatták: az egyházban sok a kreativitás. Van, ahol papíralapon írják le és osztják szét a rövidített liturgiát és az igehirdetést, illetve rádiós alkalmakat ajánlanak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele értelmében az egyház a templomokat továbbra is nyitva tartja, a szentmiséken való részvételnél követni kell az aktuális járványügyi eljárásokat. A körlevél úgy fogalmaz: bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, megerősítést, vigasztalást és bátorítást adnak az online és televíziós miseközvetítések. A plébániák jelentős része lehetőséget ad az online szertartásra.

A szentmiséknek összhangban kell lenniük a kijárási korlátozásokkal, ezért például a szombathelyi Zárda-templomban az esti 8-as misék elmaradnak. Sorokpolányban azt kéri a plébános: tíz főt nem meghaladó létszámban elsősorban annak a családnak a tagjai jöjjenek templomba vasárnap, akik az adott szentmise szándékát kérték (a részvétel nem kötelező). Mindenki más családi körben szentelje meg az Úr napját imádsággal és pihenéssel.

Az evangélikus egyház tegnap még várta a püspökök pásztorlevelét az iránymutatásokkal. Eddig Szombathelyen és a többi egyházközségben is nyitott templomokban zajlott az istentisztelet, de a legtöbb lelkipásztor már eddig is igyekezett az online térben is megmutatni valamit a szertartásból. Valószínűleg a továbbiakban is lehetőség lesz a választásra. A Reményik-iskola bobai intézményében az őszi szünet óta a hétfő reggeli áhítatot már osztályonként, felvételről vetítik a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában