Eredményesen védekeznek

2020.11.25. 11:30

A vírus mellett a hideg a legnagyobb veszély a fedél nélkül élőkre

A bentlakásos hajléktalan-ellátó intézmények a legsúlyosabb járványhelyzet idején sem zárhatnak be. Németh Klárát, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (FÉHE) ügyvezetőjét kérdeztük, hogy mi a helyzet a megyeszékhelyen.

Tersztyánszky Krisztina

20201124 Hajléktalan ellátás a COVID alatt, a Képen Kovács András utcai szociális szolgálatos, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Óvintézkedések

Megtudtuk, hogy szerencsére eddig sem a Zanati úti átmeneti szálláson, sem az idősek Kolozsvár utcai otthonában nem ütötte fel a fejét a járvány. Ennek egyik oka önmagában az, hogy a lakók a külvilágtól meglehetősen elszeparáltan mozognak, ezenkívül pedig a munkatársak, akárcsak tavasszal, most is minden szükséges óvintézkedést megtesznek a baj megelőzésére. Így a Zanati úti szállóra csak hőmérőzés és kézfertőtlenítés után jöhetnek be a kliensek, és az intézményben egész nap folyamatosan takarítanak és fertőtlenítenek.

– A bentlakóknak rendszeresen felhívjuk a figyelmét a maszkasználatra, azt csak a szobájukban, illetve étkezés közben vehetik le – mondta el az ügyvezető. – Bent az épületben, a konyhában, a nappaliban és minden más közösségi térben csak maszkban tartózkodhatnak.

A Kolozsvár utcai otthonban, ahol többnyire idős, beteg hajléktalanokat ápolnak, teljes kijárási és látogatási tilalom van érvényben. Még a korábban meglévő telephelyek közti átjárást is megszüntették, aki máshonnan érkezik, csak a kapuig mehet.

Vitaminbevitel

A fertőzés megelőzésére, az immunrendszer erősítésére a szakemberek többféle vitamin szedését javasolják. A hajléktalanszállón lakóknak ezek beszerzésére többnyire nincs lehetőségük, viszont jó hír, hogy több áruháztól is rendszeresen kapnak élelmiszer-adományt, ami tartalmaz gyümölcsöt és zöldséget is, így van lehetőségük a vitaminfogyasztásra.

Védőeszközökből, fertőtlenítő szerekből és maszkokból folyamatosan jó az ellátás, így mindenkinek tudnak adni, aki az utcáról betér a nappali melegedőbe. A karácsonyvárás és az egyéb közösségi rendezvények az idén elmaradnak.

Éjszakai kijárási tilalom

Felmerül a kérdés: hogyan lehet betartatni az éjszakai kijárási tilalmat azokkal, akik életvitelszerűen a közterületeken tartózkodnak? Az utcai szociális szolgálat folyamatosan azon dolgozik, hogy a városban, fedél nélkül élőket rábírja, hogy vegyék igénybe a hajléktalanszálló szolgáltatásait. A hidegebb idő beálltával az éjjeli menedékhelyet most is többen veszik már igénybe, mint nyáron.

Az ő tartózkodási helyükkel nincsen probléma, mert ha a nappalokat az utcán is töltik, 18 órára be kell érniük a szállóra. Ha valaki, aki rendszeresen jönni szokott, nem érkezik be időre, az utcai szociális munkások kimennek és megkeresik. Minden igyekezet ellenére van néhány ügyfél, aki éjszakára sem hozható be. Rájuk is folyamatosan figyelnek, és azokat is rendszeresen látogatják, akik valamilyen kalyibában húzzák meg magukat. Akinek van valamilyen „szálláshelye”, a szociális tüzelőanyag-szolgáltatást is igénybe veheti. Az utcán nem tartózkodik senki éjjel, valahova mindenki behúzódik.

Felkészültek

Ha mégis felütné a fejét a vírus, arra is fel van készülve a FÉHE. Felszerelkeztek arcpajzsokkal, overálokkal, cipővédőkkel. Egyébként pedig az a protokoll, hogy ha valaki a lakók közül tüneteket mutatna, azt a mentő azonnal kórházba szállítaná.

Németh Klára felhívta a figyelmet: a vírus mellett továbbra is a hideg a legnagyobb veszély a fedél nélkül élőkre. Ha valaki az utcán magára hagyott, fázó hajléktalan embert lát, haladéktalanul hívja az éjjel-nappal tárcsázható 0680-205165 krízisszámot.

Érdeklődtünk Raposa Helgától, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ intézményvezetőjétől is.

– A Kőszegi Szociális Gondozási Központ hajléktalanok átmeneti szállásán a mai napig Covid típusú megbetegedést nem észleltünk – tájékoztatott. – Gyakrabban takarítunk, fertőtlenítünk, ebben az ellátottak is aktívan részt vesznek. Az intézménybe lépéskor alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező. A közösségi terekben maszkot kell viselni, a maszkot az intézmény biztosítja. Az ellátottak testhőmérsékletét naponta több alkalommal (ahányszor bejönnek az intézménybe) ellenőrizzük, illetve nagy figyelmet fordítunk annak tudatosítására, hogy lehetőség szerint csak a szükséges esetben és mértékben hagyják el az intézményt. Összességében elmondható, hogy hasonlóan a tavaszi helyzethez, ellátottjaink a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben komolyan veszik és betartják a megelőző intézkedéseket.

(Kiemelt képünkön: Kovács András, az utcai szociális szolgálat munkatársa terepre indul.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában