Az óvodában kezdték

2020.11.09. 07:00

Doszpot Dóra és Nagy Flórián kapta idén a szlovén nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat

Az elismerést Soltész Miklós államtitkár személyesen adta át a fiataloknak – a vírushelyzetre való tekintettel nem Budapesten, hanem Szentgotthárdon.

Budai Dávid

Doszpot Dóra és Nagy Flórián – a friss nemzetiségi ösztöndíjasok

Fotó: Szendi Péter

A Vörösmarty Mihály Gimnázium két tanulójának ítélték idén a szlovén nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat. Az átadón jelen volt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ vezetője, Huszár Gábor polgármester, Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság főkonzulja, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke is. – Egy intézményvezető számára nincs annál hálásabb feladat, mint tanítványai sikereiről beszámolni – mondta az iskola igazgatója, Balogh Éva, megköszönve a nemzetiségi önkormányzatnak azt is, hogy támogatta egy szlovén nyelvű nyelvvizsgára felkészítő könyv megírását.

Doszpot Dóra és Nagy Flórián – a friss nemzetiségi ösztöndíjasok
Fotó: Szendi Péter

Idén az ország 17 nemzetiségi iskolájának 34 diákja részesült nemzetiségi ösztöndíjban, szlovén nyelvből a 11. osztályos Doszpot Dórára és Nagy Flóriánra esett a választás. Soltész Miklós beszédében a helyben maradás fontosságára hívta fel a figyelmet, szerinte a fiataloknak tanulmányaik elvégzését követően érdemes visszatérniük, mivel az itteni táj, kultúra és az itt élő emberek segítik és boldoggá is teszik majd életüket. – Mi azt valljuk, hogy minden nemzetiség az összmagyar nemzetet erősíti – mondta.

Az ösztöndíj odaítélésének a kiváló tanulmányi eredmény mellett természetesen feltétele volt a tökéletes nyelvtudás. Dóra nagyszülei rábavidéki szlovénok voltak, édesapjának nagynénje pedig Ljubljanában él. Dóra már az óvodában elkezdte a szlovéntanulást. A középfokú nyelvvizsgát tavaly tette le, jövőre felsőfokúzni fog a tervek szerint. Flóriánnak nincsenek szlovén gyökerei, szülei annak idején mégis szlovén oviba íratták, ő pedig megszerette és azóta is folytatja a nyelvtanulást, nyelvvizsgázni idén tervez, és indulni szeretne a OKTV-n is szlovén nyelvből.

Az ösztöndíj havi 30 ezer forintos juttatást jelent két évig, cserébe pedig az első év végén írniuk kell egy összefoglalót arról, hogy milyen eredményeket értek el a szlovén nyelvvel, miben volt hasznukra a nyelvtudás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában