Freskó készült a pozsonyi csatáról

2020.11.09. 11:30

Képtár a jurtát formázó épületből: újabb létesítménnyel gazdagodott Novákfalva

A jurtát formázó kör alakú épületben kapott helyet Novákfalván a képtár, amelyben a magyar történelem meghatározó korszakait követhetjük nyomon 26 olajvászon festményen. Az új bemutatóhely kupoláját a pozsonyi csata három napját ábrázoló 80 négyzetméteres monumentális freskó díszíti. Szombaton volt a bemutató.

Gyöngyössy Péter

20201107 Novákfalvi freskó átadó, Novák Tamás tulajdonos, Takács Gábor üzemeltető, Kertai Zalán festőművész, Ágh Péter Országgyűlési képviselő,Hende Csaba országgyűlési képviselő, Velem, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Mióta az egykori tsz lepukkant csirkenevelő telepe és trágyadombjai helyén elkezdtek kinőni az első vendégházak és az első fákat elültették, húsz év telt el. Ma már kellemes parkosított környezet fogadja a látogatókat Novákfalván. A 6,5 hektáros terület, azon túl, hogy 187 személy elszállásolására alkalmas vendégházakkal, vendéglővel és konferenciateremmel rendelkezik, történelmi, néprajzi bemutatóhellyé fejlődött. Szinte minden zugban van valami, ami a magyar történelemről, a magyar kultúráról tartalmaz ismereteket.

Szombaton délelőtt mutatták be a korábban épült, jurtát formázó épületben 60 millió forintból létesített képtárat. Az új bemutatóhely 26 olajfestménybe sűrítve mutatja be a magyar történelem legfontosabb időszakait az őstörténettől napjainkig. A kupolában pedig egy monumentális 80 négyzetméteres freskó eleveníti meg a pozsonyi csata három napját, amit a galériáról közelről is megtekinthetünk.

Takács Gábor, az üdülőfalut bérlőként üzemeltető vállalkozó köszöntője után dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kifejtette:

– Ha elgondolkodunk azon, hogyan lehet nekünk ma kertünk, házunk, városunk és hazánk, akkor rögtön megérkezünk Árpád honfoglaló magyarjaihoz, az első nagy honvédő háborúhoz, amely 907. július 4–6-a között a pozsonyi csatában csúcsosodott ki. Ezt követően 120 évig Magyarországot a nyugati hatalmak nem fenyegették. A magyar haza megtartásában az volt az első nagy lépés.

 

Hende Csaba kiemelte: nagy dolog, hogy vannak olyan mecénások, akik magánkezdeményezésből, állami segítség és közösségi forrás igénybevétele nélkül ilyen, a Feszty-körképet idéző, monumentális alkotást hoznak létre. Most olyan szentély létesült, amely a magyarságtudat, a nemzettudat újrateremtésének és nemzedékről nemzedékre való továbbadásának méltó helyszíne lesz.

A festményeket Kertai Zalán festőművész készítette, aki kérdésünkre elmondta: az első vázlatoktól kezdve négy évig tartott az alkotó munka. A létesítmény mecénása, kitalálója, Novák Tamás érdeklődésünkre elmondta: a pozsonyi csatát illetően Johannes Aventinus 15–16. században élt bajor történetíró leírására támaszkodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában