Hét ciszter szerzetes

2020.11.18. 07:00

Nevezetes síremlékek Szentgotthárdon

A honismereti klub kezdeményezésére a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a közelmúltban Nemzeti sírkert részévé nyilvánította a hét ciszter szerzetes közös sírját, valamint Hambek Alajos, Szüts Iván és Gubicza Ákos síremlékét.

Tersztyánszky Krisztina

A hét ciszter szerzetes közös síremléke

Fotó: Szendi Péter

A hét ciszter szerzetes közös síremlékében 1930 és 1944 között elhunyt szerzetes tanárok nyugszanak. Majtényi Erik Gyula a bajai Katolikus Főgimnáziumban működött. Unger Roman Mihály 14 évig németet tanított a pécsi ciszterci Nagy Lajos Gimnáziumban, tagja volt a filológiai társaságnak és az országos középiskolai tanáregyletnek. Kassuba Domonkos is tanárkodott Pécsett, majd Egerben, ahol perjel és főgimnáziumi igazgató volt.

Szentgotthárdon alperjelként regisztrálta naponta a meteorológiai jelenségeket. Szántó (Szeitl) Kamill Ferenc a pécsi Nagy Lajos Katolikus Gimnáziumban tanított 42 évig, latin és görög mellett gyorsírást is. Berger Máté az egri, majd a székesfehérvári főgimnázium tanára volt és alapító tagja a szegény tanulókat támogató segítőegyesületnek. Saád Henrik Szentgotthárdon jószágkormányzó volt. Rajongott a klasszikus zenéért, egyik alapítója volt a bajai Liszt Ferenc Egyesületnek. Légár Hugó Gusztávnak a pécsi ciszterci gimnáziumban tanítványa volt Babits Mihály. Az egyéni síremlékek alatt nyugvók közül Hambek Alajos és Szüts Iván az 1848–49-es szabadságharcban jeleskedtek. Gubicza Ákosról annyit tud az utókor, hogy mint főiskolás a Rongyos Gárdában harcolt a trianoni békeszerződés végrehajtása ellen.

A hét ciszter szerzetes közös síremléke Fotó: Szendi Péter

A felterjesztéshez szükséges indoklás összeállításában Horváth Zsuzsanna, Talabér Lászlóné és Szép Renáta működött közre. Már korábban védettséget kapott a temetőkápolnában örök nyugalomra helyezett Matthias Güsner és Kaspar Schrezenmayer laikus fráter, illetve a régi temetőben Tánczos Tibor színész sírhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában