A néphit szerint fog- és fülfájásra is gyógyír

2020.12.28. 17:30

Áldás az újborra Tanakajdon

Különleges szentmise volt tegnap a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt templomban. A katolikus egyház ezen a napon a Szent Család vasárnapját ünnepli. A szertartások keretében ezen a napon megáldják a családokat.

Gyöngyössy Péter

20201227 Tanakajd János napi borszentelés Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Idén ez a vasárnap december 27-ére esett, ami János napja. Ezen a napon szokás megemlékezni Szent János apostolról. A Szent János-napi borszentelés a 13. századtól Németországból terjedt el. Hazánkban főleg a Nyugat- Dunántúlon és a német ajkú városokban lett népszerű.

A megszentelt bort fül- és fogfájás, rontás ellen használták. Emellett a néphit szerint távol tartja a rossz szellemeket, segít a házasságban, az egészségben, növeli a szépséget.

Tegnap a tanakajdi mise keretében tartotta hagyományos borszentelő programját az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje. A szervezetet hagyományos egyenruhában heten képviselték. Az eseményt online közvetítették. Mielőtt Merkli Ferenc plébános megáldotta a bort, Pammer István elnök elmondta a lovagrend imáját.

Jelképesen nyolc palack frissen palackozott bor képviselte a vasi borokat. Egyebek között Lukácsházáról, Cákról, Bérbaltavárról érkeztek a nedűk.

Kiemelt képünkön: A Magyarok Nagyasszonya-templomban Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános a vasárnapi mise után megáldotta az újborokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában