Az összefogásról szólt az év

2020.12.31. 07:00

Bizakodással teli, fejlődésre kész közösség lép át 2021-be Vépen

Két kiemelt TOP-beruházás is elindult, a hivatal és az önkormányzati intézmények működőképességét is sikerült fenntartani Vépen a maximális biztonságra törekedve – erről is beszélt a 2020-as évet értékelve Kovács Péter polgármester.

Vas Népe

20201223 Vép Kovács Péter polgármester évértékelője Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A képviselő-testület a választások után nagy lendülettel kezdte meg az évet. Az elfogadott költségvetés kiegyensúlyozottan biztosította mindazt, amit az év során beterveztünk. Két kiemelt TOP-beruházás is elindult. A kétcsoportos bölcsőde a sokadik nekifutásra az építés szakaszába jutott, már a tető lécezése és a válaszfalazás zajlik. Minden remény megvan arra, hogy szeptemberben fogadhatjuk az első vépi apróságokat. Közöttük valószínűleg lesznek olyanok, akiket a két veszélyhelyzet között megtartott Tündérkert-rendezvényünkön fogadtunk városunk polgárává – kezdte a visszatekintést Kovács Péter polgármester.

Másik nagy beruházásukat, a Vép és Szombathely közötti kerékpárutat is említette, amelyből ma még semmi sem látszik, ám a tervek és a szükséges tanulmányok elkészítése folyamatban van. – Ahogy a legtöbb településen, Vépen is szokásosan a bálok sorával indítottuk az évet, és készültünk a tavaszi és nyári nagyrendezvényekre, bátran tervezgettünk. Aztán beütött a járvány és a tavaszi veszélyhelyzet. Hihetetlen összefogást tapasztaltam a városban. Mindenki nagyon optimistán állt hozzá a feladatokhoz. Az önkéntes segítés minden területen megmutatkozott. Így volt ez a maszkokhoz szükséges anyagok és azok kiszabása, megvarrása terén is – a védőeszközökből minden háztartásba jutott. Igazi összefogás, tettrekészség alakult ki a láthatatlan ellenség legyőzésére – jegyezte meg a polgármester. A nyárra, majd az őszre így emlékezett: – Kicsit mindannyian fellélegeztünk. Napközis táborokban gondoskodtunk a dolgozó szülők gyerekeiről. Elindult a megyei labdarúgó bajnokság, melyben megerősödött csapatunk kiváló eredményt produkált egészen a mérkőzések leállításáig. Néhány rendezvényt is megtartottunk, köztük a vírusbúcsúztató főzőversenyt. A vépi búcsú napján megtartott verseny nagy közönségsikert hozott. Bíztunk abban, hogy bár a szakemberek váltig a második hullámról beszéltek, az majd elkerül bennünket. Nem így lett. Újabb, a tavaszinál sokkal erőteljesebb megbetegedés-sorozat következett, amely kihatott az intézményeinkben dolgozókra is a tavaszinál lényegesen nagyobb mértékben. A hivatal működőképességét sikerült fenntartani, időnként otthoni munkavégzés beiktatásával. Az óvodában a létszámot azokra a gyerekekre korlátoztuk, akikről a munkavégzés miatt a szüleik nem tudtak gondoskodni napközben. Az őszi időszakban, már a tavasszal megszerzett ismeretek alapján igyekeztünk az intézményeinket működtetni a maximális biztonságra törekedve, kivéve a kötelezően bezárt kultúrházat.

A képviselő-testület csak néhány ülést tudott tartani, a város irányítását igyekeztünk zökkenőmentesen végezni. Folyamatosan figyelni kell a költségvetésünk alakulására, hiszen a gépjárműadó elvonása jelentős bevételkiesést jelent nálunk is, mintegy 16 millió forint értékben – hallottuk Kovács Pétertől. A második hullám átszervezte a Vépen megszokott év végi programokat is. Elmaradtak a nagy összejövetelek, valamennyi „házhoz szállító” üzemmódra váltott Így látogatta végig a Mikulás a gyerekeket tűzoltóautóval, és házhoz vitték a 70 év felettiek karácsonyi ajándékát is. Folyamatosan gondoskodtak az egyéni védőeszközök és higiéniai szerek biztosításáról. Nagy segítség ebben, hogy a kormányhivatal közreműködésével központi elosztású szereket is átvehetnek.

– Az idei sajnos a vírus éve volt nemcsak Vépen, hanem az egész országban, a világon. Tervezünk, de a terveink bizonytalansági tényezője még nagy, ennél csak a bizakodásunk nagyobb, hogy a védőoltások megérkezésével úrrá leszünk a bajon, életünk visszatér a megszokott kerékvágásba. Köszönöm valamennyi vépi polgár, valamennyi támogatónk segítségét, hogy az év nem mélyrepülés volt a város életében, hanem egy bizakodással teli, a fejlődésre kész közösség lép át 2021-be. Egészségben gazdag boldog újévet kívánok!

Kiemelt képünkön: Kovács Péter: „Tervezünk, de a terveink bizonytalansági tényezője még nagy”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában