Tanulmány

2020.12.05. 07:00

Magasan képzettek a szabadúszók

Többet dolgoznak, mint egy átlagos munkavállaló, a munka és magánélet összeegyeztetése is kihívásokkal teli, mégse váltanának vissza alkalmazotti létre a szabadúszók. Ez is kiderült a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) zajló kutatásból.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központja 2019-ben kezdte meg a szabad­úszó közösség hazai feltérképezését. A 2019–2020-as kutatási körben feltáró interjúk és ezzel párhuzamosan kérdőíves kutatás készült. Eredményeiket publikálták. Mit takar pontosan a szabadúszó fogalom? Az önfoglalkoztatás egyes esetekben inkább más pénzkereseti formák hiányában vállalt kényszer, más esetekben a vállalkozói attitűd megnyilvánulása. Az amerikai freelancer lehet akár „képzetlen szabadúszó” is, az európai meghatározás viszont a szakmaiságra épül. Ami biztos – írják a megjelent kötetben –, hogy különbséget kell tenni a védelemre szoruló, kiszolgáltatott önfoglalkoztatók, illetve az önmegvalósító, független szakemberek között.

Az első eredményekből kiderült: a mintába került hazai szabadúszók magasan az átlagon felül képzettek. A válaszadók csaknem 90 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A kérdőívet kitöltők csaknem 95 százaléka legalább egy idegen nyelven beszél. Többségük jelentős erőfeszítéseket tesz a folyamatos önfejlesztés érdekében. Az ügyfél-elégedettség fontos számukra. A munka és a magánélet összeegyeztetése nem lehetetlen számukra, a szabadúszás éppen hogy megkönnyíti a szervezést. Sokan rendszeres összefogásban dolgoznak más területek szakértőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában