Több mint 235 millió

2020.12.22. 07:00

Magyar falu program: további 29 település fejleszthet

Vas megye 3. számú választókörzetében összesen 235 759 203 forint értékben nyertek támogatást a tartaléklistán szereplő települések a Magyar falu programban. Huszonkilenc település kezdhet fejlesztésbe még az idén vagy a jövő év elején.

Tersztyánszky Krisztina

20201219 Magyar Falu Program, felújításra váró orvosi rendelő, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Nagy Károly polgármester, Nyőgér, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Tanya- és falugondnoki busz beszerzésére kettő, temetői infrastruktúra fejlesztésére hét, orvosi rendelő felújítására egy, óvodai játszóudvarra három, járdaépítésre egy, faluház-felújításra egy, eszközbeszerzésre tizenkettő, közösségi tér átalakítására pedig két ötezer lakos alatti település kapott támogatást. – Örömteli, hogy számos olyan település is elnyerte most a forrást, amely eddig még nem nyert a Magyar falu pályázatból, mint például Hegyhátszentpéter vagy Magyarszombatfa – mondta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. – Két fejlesztést érdemes külön is kiemelni. A legfajsúlyosabb beruházásba Nyőgér önkormányzata foghat, ők is nyerték a legnagyobb összeget. Mintegy 30 millió forint értékben a méltatlan állapotban levő orvosi rendelőjük felújítására kaptak támogatást. A másik falu, amit kiemelnék, Kisrákos – folytatta a képviselő –, ott több mint 15 millió forintból a közösségi tér, a művelődési ház újulhat meg.

A politikus jelentős eredménynek tartja továbbá, hogy tizenkét település kapott támogatást az egyik legnépszerűbb pályázati jogcímre, a közterületek karbantartását segítő eszközök beszerzésére. Az elnyert összeg egymilliótól 15 millió forintig terjed, hiszen az egyes településeknek eltérő mértékben van szükségük eszközre. Jánosházának például hatalmas parkot kell karbantartania, mások árvízvédelmi töltéssel, úttal bírnak, ezért nagyobb kapacitású eszközökre van szükségük a közterületeik gondozásához.

Nagy Károly, Nyőgér polgármestere elmondta: a hatvanas évek közepén épült orvosi rendelőbe három falu, Sótony, Nyőgér és Bejcgyertyános betegei járnak, az épület tulajdonjoga is közös. A korábbi szolgálati lakással kibővített rendelő, védőnői szoba, fizioterápiás helyiség és kislabor állapota meglehetősen leromlott, felújítására már többször próbáltak pályázni, de nem jártak sikerrel. Ezért a három falu összefogásával két éve már korszerűsítették a rendelő fűtési rendszerét, az idén nyáron pedig a már halaszthatatlanná vált festést is megoldották önerőből. Az elnyert forrás felhasználásával az épület szigetelése, nyílászárócsere, tetőfelújítás és a burkolat felújítása is megvalósulhat.

Kiemelt képünkön: Nagy Károly polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a nyőgéri rendelőnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában