Kivételes érzéke van a kisállatokhoz

2021.01.17. 19:06

A munkája a hobbija Az év állatgyógyászati asszisztense díj szombathelyi jelöltjének, Végh Dórának

A budapesti Murmuczok Oktatási Centrum az állatgyógyászati asszisztensi szakma megbecsülésére, a kisállat-gyógyászati szakasszisztens hivatás elismerésére 2018-ban díjat alapított. A díj elnyerésére az idén egy szombathelyi állatorvosi asszisztens, Végh Dóra is esélyes.

Polgár Patrícia

20210108 Szombathely Év állatorvosi asszisztensének jelölték: Végh Dóra, Noé állatklinika Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Noé Állatambulancia praxisvezetője, dr. Lőrincz József már tavaly is szerette volna jelölni Dórit a díjra, akkor azonban lecsúsztak a versenyről. Az asszisztens mindig tudta, hogy ez az ő útja: már gyermekkorában is imádta az állatokat, rendszeresen hordta haza a talált példányokat szüleinek. Ők nem engedték, hogy szőrös állata legyen, így amint elköltözött, az első nap beszerzett két macskát. Dórinak jelenleg öt cicája és négy kutyája van, közülük hárman a praxis recepciójának állandó lakói. Több mint tíz éve tagja a Fekete István Állatvédő Egyesületnek, így kisebb kitérők után és persze álmai állásajánlatának köszönhetően dolgozhat a Noé Állatambulancián állatorvosi asszisztensként.

Kivételes érzéke van az állatokhoz, „specialitása” az elárvult, néhány napos kölykök felnevelése. Ezért aztán, amikor az ambulanciának pluszemberre lett szüksége, nem is hirdették meg az állást, hanem azt Dórinak ajánlották fel. Ez immár hét évvel ezelőtt történt, az asszisztens pedig azóta a rendelő motorja lett, koordinálja kilenc kolléga beosztását, végzi a gyógyszerrendelést, a papírmunka zömét, és emellett természetesen a napi munkáját. Alapvetően OKJ-s szakállatorvosi asszisztens végzettséggel került az Noéhoz, ahol később egyetemi állatorvosi asszisztens képzésre is beiskolázták, amit sikeresen elvégzett. Azóta pedig rendszeresen résztvevője szakmai továbbképzéseknek.

Végh Dórát az állatokon való segítés motiválja munkája során
Fotó: Cseh Gábor

– A munkám mellett megmaradt az állatmentés is, én lettem az az ember, aki a napi kezelést igénylő sérült és beteg állatokat ápolja, valamint az árván maradt cumis „babákat” neveli, mivel munkahelyemnek köszönhetően vihetem magammal őket – mondja Dóra.

Kérdésünkre, hogy mit szeret legjobban a munkájában, egyszerűen, de annál többet mondóan válaszolt: mindent! Szeret asszisztálni, de az adminisztrációval sincs problémája, mert tudja, hogy ez is a munka része, szükséges az állatok ellátásához. Mint mondja, munkájához érzék kell, csak bizonyos része tanulható.

– Nem úgy nőttem fel, hogy kutya vagy macska lett volna mellettem, mégis éreztem, hogy az állatok segítése az utam. Engem is megvisel, ha látom az elesett, gazdátlan állatokat, de pont az visz előre, hogy minél többjükön tudjak segíteni – vallja az asszisztens. – Megnyerni a versenyt hatalmas szakmai elismerés lenne számomra, ami azért is fontos, mert nem vagyunk sokan a szakmában. Régen az egyorvosos praxisok voltak a jellemzőek, azokban egyáltalán nem is volt asszisztens, öt-tíz évvel ezelőtt terjedt el a szakma országosan – magyarázza Dóri, aki szerdán csupán öt szavazattal volt lemaradva gödi vetélytársától – jelenleg a beérkezett szavazatok alapján a második helyen áll. Azonban nem csupán a szavazatok döntenek. A február 28-áig tartó online közönségszavazáson az öt legtöbb szavazatot kapott jelöltből szakmai bizottság választja ki a nyertest március elején.

Önök is tudnak szavazni Dórira egy regisztrációt követően a www.szavazas.felnottkepzes24.hu oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában