Civil blogger

2021.01.26. 08:27

Free Agora, avagy a kultúra nemzeti alap

A kultúra nemzeti alap – emlékeztetett dr. Nemény András 2019-es Facebook-bejegyzésére dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger annak kapcsán, hogy múlt héten bejelentették: az önkormányzat az Agora Szombathelyi Kulturális Központ jogutód nélküli megszüntetését tervezi.

Tömböly Ágnes

20210125 Free Agora illusztráció, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A vicc kedvéért kezdjük ezt a videót egy Free Agora! felütéssel! – mondta dr. Szendrő- Németh Tamás legújabb videóbejegyzésében, amit a sportház előtt rögzített. Majd emlékeztetett: 2019-ben divatos volt budapesti tüntetéseken „A kultúra nemzeti alap” jelmondattal megfordulni. (Emlékezetes, hogy dr. Nemény András, Szombathely baloldali polgármestere is megosztotta ezt közösségi oldalán.) – E nemzeti alap keretében döntöttek úgy, hogy az Agorát beolvasztják a médiaközpontba, hiszen elfogyott a pénz – fogalmazott a civil blogger, aki utalt arra is, hogy a „kormányzati elvonások” mellett a városvezetés 2020-ban „szórta is a pénzt” haverokra, barátokra. Így egy hónapja még havi félmillió forintért szaktanácsadó dolgozott a médiaközpontnál. A civil blogger kitért arra még, hogy Horváth Zoltán, az Agora igazgatója a jövőben a médiaközpontot is irányíthatja. Szerinte az önkormányzati sajtó függetlenségének záloga az lehetne, ha az intézményvezető lemondana LMP-s párttagságáról. Szólt még arról, hogy az átszervezés miatt a Savaria Táncsport Egyesületnek most raktár- és irodahelyiséget kell keresnie.

Ismert, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ ezzel kapcsolatosan közleményt adott ki, amiben felhívták a figyelmet arra, hogy a civil szervezet nem rendelkezett bérleti szerződéssel. Péntek óta azonban Horváth Zoltán nem válaszolt arra sem, hogy ezt miért csak a pandémia idején vette észre, miközben 2020 eleje óta irányítja az intézményt. Rákérdeztünk arra is, igazak-e azok a hírek, hogy a médiaközpont költözhet a táncsport egyesületek helyére, de nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában