Térfigyelő kamerákat is telepítettek

2021.01.26. 07:00

Végül jó évet zártak Toronyban – Közösségi színteret és utakat is építettek

A legutóbbi önkormányzati választások óta mintegy 120 millió forint értékben érkezett támogatás a településre a Magyar falu program keretében, illetve hasznosult korábbról áthúzódó beruházások formájában.

Tersztyánszky Krisztina

20200710 Torony fotó: Vas Népe / Unger Tamás UT Épül Torony új rendezvénytere. képen: Hende Csaba országgyűlési képviselő, Kovács György Torony polgármestere, Gál Sándor Bucsu polgármestere, Szabó Zsolt művelődésszervező, önkormányzati képviselő és egy személyben a toronyi Pénzügyi- és Településfejlesztési Bizottság elnöke

Fotó: VN-archív

Nehezen kezdődött a ciklus a héttagú toronyi önkormányzat számára. Mindjárt az időszak elején szembe kellett nézniük azzal a nehézséggel, hogy felmondott a közös önkormányzati hivatalt vezető jegyző. Új jegyzővel, új aljegyzővel és új szociális ügyintézővel kellett újraépíteni az egész hivatalt, majd amikor ezzel megvoltak, jött a pandémia. Az is újdonság volt, hogy mivel a község lakossága túllépte a kétezret, pénzügyi és településfejlesztési bizottságot is kellett választani, amelynek elnöke Szabó Zsolt képviselő lett. Sok munka várt a testületre, egyetlen év alatt 18 alkalommal üléseztek, nem beszélve a bizottsági ülésekről.

A Magyar falu programra kilenc pályázatot nyújtottak be, amelyekből öt sikerrel járt, és több egyéb pályázatnak a megvalósítása még az előző időszakról húzódott át. A pályázatokkal kapcsolatosan sok egyeztetés zajlott, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő odafigyelésének, segítségének köszönhetően azonban sorra jöttek a sikeres döntések.

– 2020-ban fejeztünk be több, az előző ciklusban elnyert pályázatos beruházást – tájékoztat Kovács György polgármester. – Fedett közösségi színteret építettünk fel a művelődési ház mögött, ami a szabadtéri programok, táborok megrendezését segíti. Ezt egy turisztikai pályázatnak köszönhetjük, de a falunak is kellett pénzt tennie a megvalósulásba. A közelmúltban épült meg a dozmati elkerülő út 25 585 000 forintból, ebből közel nyolcmillió forint volt önrész. A 2019-ben elnyert, belügyminisztériumi, önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre vonatkozó támogatás felhasználása is áthúzódott a 2020-as évre: két lakóparki út, az Ibolya és az Orgona utca felújítása fejeződött be 14 242 000 forint támogatással, amit az árnövekedés miatt szintén ki kellett egészítenünk 2,6 millió forint önerővel.

Megtudjuk, volt egy további fontos fejlesztés, amit önerőből végzett el a toronyi önkormányzat: 8 millió forintos bekerülési költséggel 18 térfigyelő kamerát telepítettek, hogy elejét vegyék a lopásoknak és a közterület-rongálásnak.

A 2020-as évben öt Magyar falu pályázatuk járt sikerrel. Orvosi eszközök beszerzésére 1,8 millió forintot nyertek, ezeket már meg is vásárolták. A napokban rendelték meg a fűnyíró traktort és a damilos kaszát, melyeknek a beszerzésére kétmillió forintot nyertek. Az útfelújítás további négy utcában folytatódhat csaknem harmincmillió forint értékben. Ennek a kivitelezése tavasszal kezdődik, csakúgy mint a 2,7 milliós játszótér-felújítás és a ravatalozó felújítása, amire hűtővel együtt 27 millió pályázati forrás áll rendelkezésre.

Kovács György hozzáteszi: szociális célokra az elmúlt évben 11 millió forintot áldoztak a falu költségvetéséből. Az elnyert 83 erdei köbméter tűzifához még ötvenet vettek saját erőből, így összességében kilencven rászoruló család kapott belőle. Beiskolázási és óvodai támogatás 15 ezer forint értékben jutott minden érintettnek, és ugyanennyivel segítették a szépkorúakat is. Karácsony előtt a faluvezetés 86 darab 25 ezer forint értékű élelmiszercsomagot állított össze és hordták ki a nélkülöző családokhoz. Volt, aki sírva köszönte meg a segítséget, mert enélkül nem tudott volna ünnepi ebédet tenni az asztalra.

Kiemelt képünkön: Dr. Hende Csabának Kovács György polgármester beszél a tervekről egy korábbi bejáráson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában