Programtipp

2021.01.15. 07:00

Virtuálisan vissza az ókori Savariába!

Szombaton délután az ókori Savariába, Isis istennő templomába, az Iseum központi épületébe látogathat el az érdeklődő közönség a Savaria Múzeum online felületein.

Polgár Patrícia

Fotó: VN-archív

Nap mint nap eljárunk mellette, de vajon mennyire ismerjük a történetét? Tudjuk, hogy az ókori rómaiak idejében Savaria egyik központi épülete volt – ma pedig Szombathely központjában helyezkedik el. De ezt is tudjuk, hogy pontosan mikor és kinek a tiszteletére állították? Tisztában vagyunk építészeti adottságaival? A Savaria Múzeum online tárlatvezetésén választ kaphatunk kérdéseinkre.

Ahogy az ajánló mondja: „Magyarország római kori épített öröksége nem igazán bővelkedik jól értelmezhető és jól rekonstruálható vallási építményekben, (építészetileg) templom néven nevezhetővel meg még kevésbé. Ezért is különleges Savaria Isis szentélye, amelynek 1955-ben megtalált és hamarosan fel is tárt maradványait már a kezdetekkor egy nagyobb szentély – jelesül egy Iseum – központi épületeként értelmezte az ásató Szentléleky Tihamér. A savariai Iseum pódiumtemplomának ma látható rekonstruktív bemutatása valójában a feltárt egykori alapokra emelt 1:1 méretarányú „makett”, amely képes az egykori épület egészét megjeleníteni modern anyagokból és szerkezetekkel.

Katona Ádám online tárlatvezetésén Szombathely ókori szentélyét tekinthetik meg a Savaria MHV Múzeum Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján szombaton 15 órától.

Kiemelt képünkön: Voltak nyarak, amikor benépesült az Iseum: előadásokat rendeztek itt. Reméljük, lesz még ilyen nyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában