Élő néphagyomány, az idén felvételről

2021.02.15. 20:21

A vaskeresztesiek farsangján a vasárnap a bál napja, a hétfő a tojásszedésé

A vaskeresztesiek őrzik kulturális kincseiket. Az idén sem maradt el a farsangzáró rendezvény, csak más formában szervezték meg: kis csoportokban elevenítették fel hagyományos mozzanatait, a nagyközönség mindezt online követheti.

Tóth Kata

Fotó: VN/Eberhardt Dániel

Január utolsó napján a Vaskeresztesi Független Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében Wölfinger József tűzoltóparancsnok felvételről köszöntötte a helyieket. Felhívásában elmondta: sok évtizedes hagyomány, hogy ők szervezik a több napos vidám farsangzáró rendezvényt, a látványos zenés farsanghétfői tojásszedést. Valamint, hogy a német nemzetiségi önkormányzattól és a község önkormányzatától kaptak mindehhez segítséget. Bár a szokásos jelmezbálon most nem találkozhattak a gyerekek, nekik rajz- és jelmezpályázattal kedveskedtek – az elkészült ötletes jelmezekről sok szép fotó érkezett, viselőiket díjazták, mondta.

Régen Vaskeresztesen vasárnap este rendezték a bált, ahová a lányok a legszebb ruhájukban mentek, hajnalig táncolt a falu. A nagymamák hétfőn hajnalban már sütötték a fánkot, ezzel vendégelték meg a zenészeket, tűzoltókat és a maskarás fiatalokat. A vaskeresztesi fánk sütéséről az idén sem feledkeztek meg az asszonyok: csak éppen a forgácsfánk receptjét a Facebookon osztották meg. A hétfő a Pinka-völgyi településen a tojásszedés napja: házról házra járnak az ifjak zenés kísérettel, amit délután hegyi pincebejárás követ. Az este a férfiaké – a legényeké és a nős embereké –, akiknek elengedhetetlen tánca a Favágó induló.

Kedden a farsangot temetik, a lányok vacsorára hívják a fiúkat, éjfél előtt harangkondulás jelzi a farsang végét. Hamvazószerdán az ifjak az összegyűjtött tojást fogyasztják el. Mindezt most felvételről nézhetik meg az érdeklődők, és a közösségi oldalon látható egy összeállítás a hagyományőrzők régi farsangjairól is.

Kiemelt képünkön: Hétfőn, a borszedés napján a férfiak a hegyre mentek – az idén a nagy nyilvánosságot kényszerűen kizárták. A fotón Vaskeresztes elöljárói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában