A jó gyakorlat bázisiskolája

2021.02.16. 07:00

Ápolják és megélik a szlovén hagyományokat Apátistvánfalván

Az Apátistvánfalvi Kéttanynyelvű Általános Iskola és Óvoda az idén már bázisintézményként működik. Áprilisban lehet majd beíratni az új óvodásokat és első osztályosokat.

Tersztyánszky Krisztina

20210212 iskolai farsang, Vajda Hanna, Szájer Zsófia, Nagy Botond, Takács ?, Apátistvánfalva, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az óvodában jelenleg 19 beíratott gyermek van, az iskolába pedig 40 tanuló jár. A két tannyelvű iskolában a gyerekek nyolc évfolyamon tanulhatnak. A heti öt szlovénóra mellett a szlovén népismeret oktatása is szlovén nyelven folyik, és két nyelven oktatják a testnevelést, az éneket, a rajzot, a technikát, a környezetismeretet, a fizikát, a matematikát és az informatikát. A délutáni szakkörök és tevékenységek mind a szlovén nyelvvel kapcsolatosak, sajnos ezek a koronavírus miatt szünetelnek. Szlovén néptánccsoport, énekkar, fazekas-, citera-, diáksport-, kézműves-foglalkozások közül választhatnak a diákok.

Holecz Lajosné igazgató szerint mivel családias légkörben, alacsony létszámmal tanítanak, lehetőség nyílik a differenciálásra, a tanulók egyénre szabott fejlesztésére. Az intézmény tavaly elnyerte a Bázisintézmény címet 2023. június 15-éig. A bázisintézményi napok idején bemutatják a jó gyakorlatot a kétnyelvű oktatás terén, illetve azt, hogyan tudják a szlovén hagyományokat bevinni a népismeretórákra és a délutáni tevékenységekbe.

A hagyományos iskolai rendezvényeket a járványügyi előírások figyelembevételével most is megvalósítják: síeltek Edelényben, most a farsangra készülnek. Február 16-án fánkot sütnek, majd farsangi felvonás lesz a faluban és jelmezverseny. Március 4-én a farsangi szlovén népszokásokat mutatják be.

Kiemelt képünkön: Vajda Hanna, Szájer Zsófia, Nagy Botond és Takács Noel az iskolai farsangon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában