költségvetés

2021.02.26. 07:00

Elfogadták a város költségvetését – A Fidesz–KDNP-frakció ellenezte, a baloldali frakció támogatta a jóváhagyást

Miután a közgyűlés baloldali többsége elfogadásra javasolta, a polgármester csütörtökön jóváhagyta az önkormányzat idei költségvetési rendeletét. A Fidesz–KDNP-frakció nem támogatta annak elfogadását sem a tervezett bevételek, sem pedig a kiadások elosztása miatt.

Tömböly Ágnes

Fotó: VN/szombathely.hu

A rendkívüli jogrendben nem ülésezik a közgyűlés, a 2021. évi költségvetés kapcsán azonban már második alkalommal hívta online egyeztetésre a képviselőket dr. Nemény András polgármester (ÉSZ). Az online vitát ezúttal a sajtó munkatársai is követhették, így abba csütörtökön betekinthettünk. Dr. Nemény András felvezetőjéből kiderült, szerdán aláírták a megállapodást a söptei önkormányzattal, így Szombathely közigazgatási területe 120 hektárral növekedett, amelynek használója Söpte lesz. Ezeket a területeket az idén értékesítené a város.

A polgármester beszélt arról is, hogy dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel márciusban egyeztetnek egyenként a megyei jogú városok polgármesterei, így ő is. Ez azt is jelenti, hogy a tegnap elfogadott költségvetési rendelet első módosítása már ez után megtörténhet annak ismeretében, hogy mekkora kormányzati támogatást kap a szombathelyi önkormányzat.

A politikustól azt is megtudtuk, hogy ugyan jelentősen emelkedett a szolidaritási adó mértéke, ezzel párhuzamosan magasabb normatív támogatás érkezik a központi költségvetésből az önkormányzathoz, így nagyjából ugyanakkora összeget fizet be a város a központi büdzsébe, mint az előző évben.

Illés Károly, a FideSz–KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, a kormány támogatja Szombathelyt, így valótlanok azok az állítások, hogy a város hátrányt szenvedne. Felhívta azokra a döntésekre is a figyelmet, amelyek csökkentették az önkormányzat működési kiadásait: így az MMIK üzemeltetése az államhoz került, a Haladás Sportkomplexum átadás-átvétele folyamatban van, a Weöres Sándor Színházat, a Mesebolt Bábszínházat és a szimfonikus zenekart is támogatják a központi költségvetésből.

A frakcióvezető hangsúlyozta azt is, hogy soha ekkora vagyongazdálkodási bevétellel nem tervezett még az önkormányzat, ugyanakkor úgy látja, reális esély van arra, hogy ezek a források a város kasszájába befolyjanak. Így a söptei iparterület mellett a volt Epcos-ingatlanok értékesítését emelte ki Illés Károly.

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület frakcióvezetője a „kormányzati elvonásokról” beszélt, szerinte ezek miatt jut kevesebb forrás idén az óvodai karbantartásokra, sportcélú kiadásokra, út- és járdajavításokra. Megtudtuk, a képviselői keretet is csak kormányzati támogatás esetén „töltik fel”.

A költségvetési vitát végül úgy „zárta le” dr. Nemény András, hogy abban a területért felelős alpolgármester, dr. Horváth Attila és a tanácsnok, Bokányi Adrienn nem mondott véleményt. A baloldali frakció támogatta, a Fidesz–KDNP-frakció nem támogatta, dr. Czeglédy Csaba képviselő pedig tudomásul vette a költségvetési rendelettervezet elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában