Elóadások, ünnepnapok

2021.02.02. 14:00

Karakó: megmutatnák a község gazdag múltját

Előadásokat, ha lehet, ünnepnapokat terveznek Karakón, hogy emlékeztessék a helyieket és az ide látogatókat arra: egykor járási székhely is lehetett volna a most ezeréves település. A helyiek segítségét várják a múltidézésben.

Bakos Ágnes

210129 Karakói fejlesztésekről tárgyaltak, Elekes János és Marton Ferenc a Vas meyei közgyűlés, Karakó, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– Itt lett volna Karakó vármegye, a Szent István utáni időkről beszélünk. Ez a földvár, a sáncai látszanak a Marcal mellett, várispánság volt – mutatta a fellelhető történelmi kutatások eredményeit Elekes János, Karakó polgármestere és Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. Vámszedő hely volt egykor Karakó, hiszen a mostani 8-as főút vonala mindig fontos közlekedési vonal volt. Karakót a vidék egyik legrégebben lakott helyeként tartják számon, ez a dicső múlt pedig nem kap elég figyelmet. Márpedig ezer­éves a település, ha nem több, és ennek apropóján szeretnék a történelmére irányítani a figyelmet.

– Megkerestem Zágorhidi Czigány Balázst, a történésznél egy százoldalas, feldolgozásra váró anyag van, azt szeretnénk majd valamilyen módon kiadni – számolt be Marton Ferenc. Amint engedi a vírushelyzet, a nyáron egy- vagy többnapos programmal szeretnék felhívni a figyelmet Karakó gazdag múltjára. Előadásokat terveznek, méltó ünnepséget, kiállítást is, már most kérik a karakóiakat, hogy akinek van bármilyen dokumentuma a település múltjáról, az adja kölcsön a tárlatra. Emléktáblát is állítanának, a tervezés megkezdődött.

Ahogy a polgármester és az alelnök beszámolt: alaposan megkutatott Karakó múltja, de a fellelhető dokumentumok rendezésre várnak – ezen dolgoznak.

Kiemelt képünkön: Elekes János és Marton Ferenc mutatta a Karakóról készült forrásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában