a leendő új Nestlé-gyáregység

2021.02.22. 11:00

Már gőzerővel építkeznek Bükön – A régió egyik legnagyobb termelőegysége lesz

Már állnak a leendő új Nestlé-gyáregység első oszlopai az iparterületen. Látványos szakaszába ért a gyárbővítés, ahol már csaknem százan dolgoznak azon, hogy az év végén termelésbe állítsák az állateledelgyár új gyártósorait.

Bakos Ágnes

Egy hét alatt helyükre kerültek az első oszlopok: 485 ilyen támasz lesz az új gyáregység alapja

Fotó: Bakos Ágnes

– Jelenleg a szerkezetépítés zajlik, ami várhatóan június végére fejeződik be – mutatta be a már forgalmas munkaterületnél a generálkivitelező vezérigazgató-helyettese, Szilágyi Csaba. A napokban már 95-en dolgoztak a területen, a csúcslétszám 250 körül lesz körülbelül két hónap múlva a generálkivitelező részéről, ehhez a létszámhoz még a gépész és az elektromos alvállalkozók dolgozói csatlakoznak mintegy kétszáz fővel – számolt Szilágyi Csaba.

Az irodakonténer teraszáról mutatta a mozgalmas építkezést, az irodaépület az egyik a gyárépítést megelőzően felhúzott egységek közül. Az úgynevezett építési organizáció része még a szállásépület, abból a második készül most, és építettek étkezőt is az itt dolgozóknak.

Egy hét alatt helyükre kerültek az első oszlopok: 485 ilyen támasz lesz az új gyáregység alapja
Fotó: Bakos Ágnes

A Nestlé Purina büki üzeme 32 ezer négyzetméternyi új épülettel bővül, a 140 millió eurós, vagyis mintegy 50 milliárd forintos építkezéssel a nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb termelőegysége lesz a büki iparterületen. A tervezőasztalon már hónapokkal ezelőtt látszott, amin most dolgoznak: a monumentális épületek. A napokban még forgalmasabb volt a környék: kamionokkal, egyesével szállították, szállítják ide a hatalmas oszlopegységeket.

A tartóelemek aztán tizedmilliméterre a tervezett helyükre kerülnek, daruval emelik, illesztik a helyükre a betonelemeket, hogy azok stabil szerkezetet adjanak majd az új gyáregységnek. Összesen 485 ilyen tartóoszlopot állítanak fel, azok adják az új épületegység vázszerkezetét. A gőzerővel beindult építkezés biztonságos munkaterület, a megfelelő védőruházat mellett a higiéniai szabályok betartására is táblák figyelmeztetnek, és 10 kilométer/óra a megengedett legnagyobb sebesség a behajtó járműveknek, valamint szigorú parkolási szabályok érvényesek a mezőgazdasági út mellett kialakított parkolókban.

Az oszlopsorok még hetekig gyarapodni fognak, a nyár közepén kezdik majd „bezárni” az épületet – fogalmazott Szilágyi Csaba. A „bezárás” azt jelenti, hogy a tervek szerint augusztusra kerül helyére a homlokzat és a tető, akkor már az „oszloperdő” helyén az új gyáregység látszik, mintegy folytatásaként a most is termelő üzemegységeknek. Az ütemezés szerint szeptemberben végez a kivitelező az építkezéssel, aztán október végéig lesz idő az esetleges hibák kijavítására.

November végéig kell meglennie a használatbavételi engedélynek. A kivitelezéssel párhuzamosan az épület „megtöltésén” is dolgoznak már most az állateledelgyárnál, hiszen az első új gépsor május végén érkezik Bükre. Ehhez már toborozzák a leendő munkavállalókat, összesen 160 fővel bővül a létszám. Az élelmiszeripari vállalatnál a termelési területen számos pozíció nyitott, főleg a gyártósorra, de raktári és képzési területen is bővítés látszik. Az új munkavállalók a régebbi egységekben tanulnak majd be, ott ismerik meg a biztonsági előírásokat, a gyártósorokat és a feladatokat, a tervek szerint így lesz gyors és zökkenőmentes az új üzemrész beindítása, amit még 2021-re terveznek Bükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában