Polgári kezdeményezés

2021.02.14. 07:00

Méhekért, gazdákért hirdettek összefogást

Méhészek, természetvédők, környezeti nevelők is összefogtak a méhek és a gazdák védelmére indult európai polgári kezdeményezés sikeréért. Januárban megsokszorozódott az aláírások mennyisége. A magyarországi szervezők szerint márciusra összegyűlhet a magyarországi kvóta.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Gyöngyössy Péter

Fidrich Róbert szerint március 10-éig, a beporzók napjára öszszegyűlhet a szükséges 15 700 magyarországi aláírás a méhek és a gazdák védelmére indult európai polgári kezdeményezéshez. A Vas megyei tagszervezetekkel is rendelkező Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője kérdésünkre elmondta, míg január elején 2755 aláírás volt, a hónap végére majdnem 9300.

Két éve 2019. szeptember 30-án vette nyilvántartásba az Európai Bizottság a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért! elnevezésű euró – pai polgári kezdeményezést. Németországból, Münchenből indult útjára a mozgalom Karl Bär civil természetvédő kezdeményezésére. Azóta számos nagy nemzetközi szervezet vállalta fel azt a célt, hogy az EU egy új, beporzóbarát mezőgazdasági modellt támogasson. Szeretnék elérni a szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását, a mezőgazdasági területeken a természetközeli élőhelyek helyreállítását és a mezőgazdasági termelők támogatását az átállás érdekében.

A járvány miatt többször módosult a határidő. Június 30-áig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie. Eddig a szükségesnek nagyjából a fele jött össze. Az egyes tagországokra a lakosság létszámával arányos kvóta vonatkozik. Magyarországon a Magyar Természetvédők Szövetsége vállalta fel a koordinációt. Nyolc magyarországi szervezet sorakozott fel az ügy mellé: többek között az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség.

Fidrich Róbert szerint az EU különböző testületeiben sokféle nézet és törekvés van jelen. A közös agrárpolitikát és az agrártámogatásokat meghatározó politikai döntésekben is számos lobbiérdek érvényesül. Ebben a meccsben remélhetőleg számít majd az egymillió aláírás.

Kiemelt képünkön: A gyerekek is hamar megtanulják, mennyire fontos a méhek munkája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában