Felelős szülők

2021.02.07. 07:00

Ösztöndíjprogram kisgyerekeseknek – Legalább 2500 szülő képzéséhez segítség

A Magyar Államkincstár és az OFA Nonprofit Kft. közös projektjében azokat a kisgyermeket nevelő szülőket támogatja, akik gyermekük nevelése mellett folytatják a tanulmányaikat vagy az első szakképzettségüket szeretnék megszerezni.

VN

Vass Izabella

Fotó: VN/VI

A kisgyermeket nevelő szülők képzését és elhelyezkedését támogatja a munkaerőpiaci program, amelynek kiemelt célcsoportját jelentik az alacsony iskolai végzettségű vagy szakképzettséggel nem rendelkező szülők. Ösztöndíj járhat akkor, ha valaki az általános

iskola 5–8. osztályait vagy középfokú oktatási intézmény 9–12. osztályait végzi, valamint ha iskolarendszerű oktatásban vagy felnőttképzésben megvalósuló, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképzést céloz meg.

Vass Izabella
Fotó: VN/VI

A program lehetőséget és motivációt kínál a kisgyerekeseknek, hogy a szakmaváltáshoz vagy a korábbi foglalkozásuk folytatásához szükséges képzésbe bekapcsolódjanak. Ösztöndíjat igényelhet az, aki elmúlt 18 éves, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesül, Magyarországon, de nem Budapesten vagy Pest megyében él, rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval és bankszámlával, nincs középfokúnál magasabb iskolai végzettsége, nincs szakképzettsége, vagy legfeljebb középfokú szakiskolai végzettsége van, vagy az igény benyújtásának événél legalább 15 évvel korábban szerzett szakképesítést.

Feltétel az is, hogy a jelentkezéskor legfeljebb három hónapja folytatja a tanulmányait. Az ösztöndíj legfeljebb 12 hónapig havi 100 ezer forint, ami egyebek mellett a képzés helyszínére történő utazást és a gyermekfelügyelet költségeit is kompenzálja. Fontos, hogy

az ösztöndíjból – azért, hogy a képzés elvégzését ösztönözzék – minden hónapban bizonyos összeget visszatartanak, ezt a sikeres képzést követően folyósítják.

A programot a Magyar Államkincstár az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együtt valósítja meg. A 3 milliárd forint keretösszegű programnak az a célja, hogy 2022. december 31-éig legalább 2500 kisgyerekes szülő képzése valósuljon meg.

Mint Vass Izabella Vas és Zala megyei mentortól megtudtuk, nagy az érdeklődés a kismamák és az édesapák részéről is, akik december–január óta a települések polgármesteri hivatalaiban és a területi védőnőktől is hallhatnak a lehetőségről. Egyéni tájékoztatásért a mentort érdemes keresni a 36-20-412-6012-es telefonszámon és a [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában