Megfelelt, nem felelt meg

2021.02.16. 07:00

Pályaalkalmassági vizsgálatot is szervezhetnek az egyetemek

A hatályos felsőoktatási felvételi kormányrendelet tartalmazza, hogy a felsőoktatási intézmények mely szakokon szervezhetnek egészségügyi vizsgálatot, pályaalkalmassági vizsgálatot, nem magyar állampolgárok számára magyar nyelvi alkalmassági vizsgát – összefoglaló néven alkalmassági vizsgát.

VN

Fotó: Shutterstock

Erről a felvi.hu oldal Egyetemek/Főiskolák menüpontjában, az intézményi meghirdetések oldalain található részletes információ. Az alkalmassági vizsgák tervezett április/május/júniusi időpontjait külön táblázat tartalmazza.

A vizsgáról szóló értesítést, más néven vizsgabehívót az adott felsőoktatási intézmény küldi meg a jelentkező részére, ezért amennyiben a táblázatban jelzett első vizsga időpontja előtt egy héttel még nem kap ilyen tartalmú levelet, célszerű az adott intézménynél érdeklődnie. Az alkalmassági vizsgán elért teljesítmény nem pontszámmal, hanem „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítéssel értékelhető.

A pedagógusképzés szakjain szükséges alkalmassági vizsgákról külön fejezet szól az említett oldalon. A felsőoktatási intézmény magyar nyelvi alkalmassági vizsgát szervezhet a nem magyar állampolgárságú jelentkező számára, ha magyar nyelvű képzésre jelentkezik, és nem tudja dokumentummal igazolni a tanulmányai folytatásához szükséges magyar nyelv ismeretét. Aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg” minősítést kap, a felvételi össz­pontszáma 0, nem vehetik fel az adott helyre. A fogyatékossággal élő jelentkezőt az alkalmassági vizsgán a felsőoktatási intézmény szabályzata szerint illethetik meg kedvezmények, felmentések.

Kiemelt képünkön: A PTE ETK szombathelyi csecsemő- és kisgyermeknevelő szakára is kell alkalmassági vizsga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában