sajtótájékoztató

2021.02.24. 20:19

Szenzációs jáki lelet – Ötszáz éves miseruha került elő a templomi ásatáson

Szenzációs lelet előkerülését jelentette be szerdán dr. Székely János megyés püspök a jáki román kori Szent György-templom ásatásán. Megdöbbentő épségben került elő egy 16. század elejéről származó teljes papi ornátus.

Tersztyánszky Krisztina

Ják feltárás, palást, 20210224, ják, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

A régészek és a restaurátorok különleges biztonsági előírások mellett, három összetolt asztalra kiterítve, a templom előtt mutatták meg a sajtó képviselőinek a rendkívül ritka és értékes leletet. A kincs megtalálásának örömhírét a megyés főpásztor jelentette be a hallgatóságnak, emlékeztetve rá, hogy néhány héttel ezelőtt a régészek az apátsági templomot építtető kegyúrnak, Jáki Nagy Mártonnak a sírját és földi maradványait lelték fel a templomhajó alatt. A bemutatott leletről elmondta, hogy az egy kazula, ami római eredetű öltözetből átalakult ünnepélyes miseruhát jelent.

Dr. Pap Ildikó régész arról számolt be, hogy ehhez hasonlóan régi és jó állapotban fennmaradt liturgikus textil jelenlegi tudásunk szerint sírból még nem került elő Magyarországon, ha kincstárakban fel is lelhető hasonló. További érdekesség, hogy az egyházi személyeket a szentély alá volt szokás temetni, ezt a sírt azonban a főszentély előtt ugyan, de a templomhajóban lelték fel, ahol inkább polgári személyek temetkezési helyeire számítottak. Az ásatás során kiderült, hogy a sírt megbolygatták, a következő évszázadokban a tetejére temetkeztek. A főpapi ruhát összegöngyölve, félretéve találták meg a régészek.

A néhai jáki apát ornátusáról Semsey Réka művészettörténész beszélt. A vörös vagy bordó színű bársonypalást alapszövete gránátalmamintás, a hátsó részére selyemfonalakkal, illetve arany- és ezüstszálakkal szentek alakjait hímezték. A művészettörténetben háromkupolásnak nevezett, gazdagon díszített ornátus eredeti pompájában aranyszínben ragyoghatott. A szakember becslése és az egyházi kincstárakban fellelhető párhuzamok szerint a miseruha a 15. század végén készülhetett valamelyik itáliai műhelyben.

Egyelőre folynak a tárgyalások arról, hogy hol fogják a rendkívül értékes leletet restaurálni. Azt követően a Savaria Múzeum gyűjteményébe kerül, majd véglegesen a jáki templom közelében létesítendő látogatóközpontban mutatják be az érdeklődők-

nek.

Kiemelt képünkön: A jáki Szent György-templom ásatásán rendkívül értékes lelet került elő: a 16. század elejéről való papi ornátust szerdán dr. Székely János megyés püspök mutatta be a nyilvánosságnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában