Vásárlás

2021.02.23. 07:00

Megújuló energiacímkék – Több háztartási nagygépet érint a megváltozott besorolás

Új energiafogyasztási címkék alapján tájékozódhatunk március 1-jétől, ha háztartási nagygépet szeretnénk venni. A témával kapcsolatban Sebestyén Balázs, az egyik műszaki szaküzlet ügyvezetője tájékoztatott.

Tóth Dóra

20210222 változó energiacímkék, Sebestyén Balázs, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

A mosogató- és mosógépeket, valamint a hűtőszekrénye­ket, fagyasztókat és borhűtőket érinti a jövő hónaptól életbe lépő változás. 2020 novemberében jelentek meg az új címkék, ekkor azonban a régiek még mankóként segítették a vásárlókat. Bár mindkét jelzés bekerült a csomagolásba, az újat március 1-jétől lehet kitenni, sőt, március 15-éig kötelező lecserélni a régit.

– A legnagyobb újdonság a besorolások változása – mondja Sebestyén Balázs. Az új energiacímkéknél ugyanis eltűnnek a pluszjellel jelölt energiahatékonysági osztályok, mint például az A+++. Az elmúlt években a vevők már nem kaptak megfelelő tájékoztatást, hiszen a legtöbb készülék a felső kategó­riákba tartozott, így lehetetlen volt összehasonlítani egy-egy gép egymáshoz viszonyított energiafelhasználását. Az új skála segítségével viszont egyértelműen be lehet azonosítani a legalacsonyabb vagy a legnagyobb fogyasztású termékeket. – magyarázza. – A változásnak egyébként az az oka, hogy szigorodott a besorolás, a régi címkéket mára már elavulttá tette a fejlődés – emeli ki az ügyvezető, hozzátéve: erre szükség van, mivel a segítségével nemcsak pontosabb képet kapunk majd egy-egy háztartási gép fogyasztásáról, hanem ez a különböző gyártókat is arra ösztönzi, hogy még energiatakarékosabb készülékeket állítsanak elő.

– Fontos tudni azt is, hogy az új besorolás mellett egy QR-kódot is találhatunk majd a címkén – hangsúlyozza Sebestyén Balázs. Ez egy egységes adatbázishoz irányítja a vevőket, ahol minden, az adott készülékre vonatkozó adatot megtalál­hatnak.

A főzőlapok, a sütők és a légkondicionálók esetében viszont egyelőre a régi osztályozás marad érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában