Ítélet

2021.03.10. 16:20

10 centis késsel próbálta meg kirabolni az egyik szombathelyi zöldségest, döntést hoztak az ügyében

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott nyilvános ülésén helybenhagyta a Szombathelyi Járásbíróság ítéletét, amelyben a vádlott kényszergyógykezelését rendelte el.

vaol.hu

A Szombathelyi Járásbíróság 2020. október 13-án kihirdetett ítéletével -büntethetőséget kizáró ok, kóros elmeállapot miatt- felmentette a vádlottat az ellene felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól és elrendelte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben való kényszergyógykezelését – tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék.

A tényállás szerint 2019. május 20-án a vádlott megjelent a szombathelyi vasútállomásnál található zöldséges üzletnél, kabátujjából kicsúsztatott egy körülbelül 10 cm pengehosszúságú kést, amelyet maga előtt tartva az eladónő felé irányított és felszólította a bevétel átadására. A sértett azonban az oldalsó ajtón kimenekült az utcára és segítségért kiáltott, miközben védekezésül egy ládák mozgatására használt kampót tartott a terhelt felé és azt kiabálta neki, hogy menjen el. A vádlott erre hátrálni kezdett, de közben többször megfenyegette az eladónőt, hogy le fogja szúrni. A sértett kiabálására a szomszédos üzletekből többen kijöttek az utcára, ezért a vádlott elmenekült, a kasszában lévő bevétel átadására így nem került sor.

Az ítélet ellen a vádlott és védője bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiánya miatti felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokú bíróság végzésének indokolása szerint a járásbíróság indokolási kötelezettségének eleget tett, ennek körében kellően számot adott arról, hogy a vádlott tagadásával szemben milyen okok és bizonyítékok alapján állapította meg azt, hogy a vádlott a terhére rótt bűncselekményt elkövette; ugyanakkor beszámítási képességet kizáró kóros elmeállapota miatt – bűnössége nem volt megállapítható – felmentésének volt helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában