Ökoport

2021.03.08. 11:30

Újra zöldellhet – A vasi tölgymatuzsálem titokzatos élete

A zsennyei ezeréves tölgy az egyik legismertebb famatuzsálem Magyarországon. A legmagasabb szintű állami természetvédelmi kitüntetés, a Pro Natutra díj plakettjét is ez a fa díszíti. Bár 2006 tavaszán hatalmas ikertörzseit egy vihar ledöntötte, az állva maradt csonknak a mai napig van élő ága. A földön heverő hatalmas rönkök ma is a természetjárók zarándokhelyei.

Gyöngyössy Péter

A zsennyei tölgy a mesebeli ezer évet nem éri el, de úgy tűnik, örökké él

Fotó: Szendi Péter

A nagy méretű, öreg vagy különleges alakú fákat ősidők óta tisztelték az emberek. Egy-egy több száz éves fa élete egész történelmi korokon ívelt át. Némelyik létezéséről csak a helyi erdész vagy a vadőr tud, mások viszont messze földön híresek, mesék, történetek szövődtek köréjük, és persze valamilyen elnevezés is rájuk ragadt. Ilyen például a néhai, hétszáz éves kőszegi szelídgesztenyefa, vagy a hédervári Árpád-tölgy, amelyen még Árpád vezér lovának kötőféknyomait is felfedezni vélik a fa tisztelői. Az ezeréves zsennyei tölgy korát sem állapította meg még pontosan senki, mert mire erre sor kerülhetett volna, már erősen korhadt volt a közepe. A név egyfajta tisztelet a fa mérete iránt.

Varga László, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. műszaki vezetője 1987-ben még erdőtervezőként találkozott először a „nagy öreggel”.

A zsennyei tölgy a mesebeli ezer évet nem éri el, de úgy tűnik, örökké él
Fotó: Szendi Péter

– Akkor gondozott volt a környezete, de aztán évekig nagyon lepusztult volt a környék, nem törődött vele senki – emlékezik vissza Varga László. – Suborits Feri bácsi, a rumi téesz egykori erdésze mesélt arról, hogy gyerekkorában 10-12 gyerek is befért a fa korhadt odvába. Később ezt kiöntötték betonnal, és fémpántokkal összekapcsolták a két törzset. Ez a megoldás egy darabig kitartott. 2006-ban, amikor ledőltek a törzsek, hírül is adták, hogy vége a zsennyei tölgynek. Pedig még mindig él. A megmaradt csonkon évről évre kihajt egy 8-10 méteres ág. A terület amúgy a vízügyi igazgatóság vagyonkezelésében van. Helyi jelentőségű természetvédelmi emlék, része a Rába és a Csörnöc-völgy Natura 2000 területnek. Az utóbbi években az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vette gondjaiba a fa maradványait.

Varga László terepi tapasztalatai alapján más fákkal összevetve öt-hatszáz évre taksálja a zsennyei tölgy korát. A Rába közeli holtágához egy 120-130 éves fákból álló magán­erdő kapcsolja. Ez jó támpont a kor becsléséhez. A törzskerülete fénykorában lehetett tíz méter is. Erősen pusztuló, több helyen kéreg nélküli állapotában készült mérések a kidőlés előtt 980 centiméterben rögzítették a kerületét. Ez a méret ma is az első helyen áll azokon az országos listákon, amelyek a Magyarország nagy méretű, idős fáit tartalmazzák.

Az egyik adatbázist a Soproni Egyetem gondozza, a másik Pósfai György könyvének folyamatosan bővülő és frissülő internetes változata. A dendrománia honlapon a kocsányos tölgyek toplistáját ma is az ezeréves tölgy vezeti. A törzskerület alapján a hétszázasok tízes klubjába még egy zsennyei fa tartozik bele, vélhetően a kastély parkjában található méretes tölgyek egyike.

Egyébként a legnagyobbra Magyarországon a fekete nyár nő. Gemencen számontartanak egy 12 méter törzskerületű, 38 méter magas nyárfát.

A nemzetség listáján mérete alapján az előkelő kilencedik helyet foglalja el a Kenyeri határában álló mintegy tíz méter törzskerületű nyárfa. Érdemes megemlíteni a nyolcszázasok listáján egy ikervári és egy toronyi nyárfát is.

A fehér füzek, a platánok és a hársak között is akad 11 méter kerületű. A juharlevelű platánok közül három Vas megyei is benne van az első tízben. Mintegy tízméteres kerületével a negyedik legnagyobb a peresznyei, hatodik a körmendi, hetedik a kőszegi platán csaknem kilencméteres törzskerülettel. A hársak mezőnyében negyedik helyen áll egy táplánszentkereszti kislevelű hárs, több mint hétméteres kerülettel. Valaha szelídgesztenye-nagyhatalom voltunk. Az országos listán most is ötödik egy toronyi és tizenegyedik egy velemi gesztenyefa, mintegy hétméteres kerülettel.

Az ezeréves tölgy. Műalkotás a természet kezével
Fotó: Szendi Péter

Kastélyparkjainknak és arborétumainknak köszönhetően több olyan exótánk van, melyek közül a legnagyobb méretűt Vas megyében regisztrálták. Ilyen például az ivánci tulipánfa majdnem hatméteres kerülettel, a bozsoki és a szelestei liliomfák, mintegy háromméteres törzskerülettel. A pinusok listáját egy peresznyei fekete fenyő vezeti. Első a listán egy Szombathelyen álló kínai szárnyasdiófa is. A bogáti kastélyparknak számos toplistás fája van.

Itt található a legnagyobb hazai mammutfenyő és görög jegenyefenyő, de az élbolyba tartozik az itt álló hatalmas, közel öt méter kerületű duglászfenyő is. A faj egyetlen méretes példányaként tartják számon a Kámoni Arborétumban található csaknem négy méter kerületű gyertyánszilt. Szombathelyi a kínai mammutfenyő legnagyobb hazai példánya is. Vasi a legnagyobb hegyi juhar, Ikerváron közel hét méter törzskerülettel, a legvastagabb borostyán Kőszegen él. A legnagyobb amerikai ámbrafa a zsennyei kastély parkjában, a legnagyobb magyal Szombathelyen található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában