helytörténeti kiállítás

2021.04.30. 07:00

Beszélgetéssorozat Szombathely nagyjairól

Reprezentatív arcképcsarnok címmel helytörténeti kiállítás- és beszélgetéssorozat kezdődött az online térben Szombathely 19. és 20. századi kiemelkedő személyiségeiről.

Tóth Kata

Éhen Gyula képét Szántó István festőművész alkotta meg. Helyszín: Megyeháza díszterem 20210427 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A szervező a Savaria Tendency Art Group Művészeti és Kulturális Egyesület. Nyertes pályázatuk nyomán készült a sorozat. Az egyesület elnökségének tagja, Szántó István festőművész két éve készít olaj-vászon portrékat Szombathely nagyjairól. Tizenhat portré készült eddig, ezek többségét – Éhen Gyula, Knebel Riza, Horváth Boldizsár, Markusovszky Lajos, Bárdos Alice, Almásy László, Ujvári Ede, Koncz János, Hollán Ernő, Széll Kálmán és Országh László arcképét – bemutatják.

Állványra állítva ezek adnak hátteret a megyeháza dísztermében felvett beszélgetéseknek. És ami a helyszínt illeti: méltóbb nem is lehetne. Körben a falakon Knebel Riza festőművész-fotográfus portréi teremtenek autentikus miliőt Kovács Ágnes irodalomtörténész és vendégei számára.

A sorozat áprilistól októberig tart neves szakemberek közreműködésével, mint dr. Melega Miklós, Kelbert Krisztina, dr. Balázsy Péter, Feiszt György, dr. Kalocsai Péter, dr. Katona Attila, Gál József és dr. Nemes József. Kéthetente szerdánként 18 órakor kezdődnek és később visszanézhetők a felvételek a Reprezentatív arcképcsarnok-beszélgetések Youtube-csatornán. Május 5-én Éhen Gyuláról, a modern város megteremtőjéről lesz szó. A vendég: dr. Kalocsai Péter történész.

Kiemelt képünkön: Szántó István festőállványán portré Éhen Gyuláról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában