múltidéző

2021.04.17. 07:00

Idézzük fel, milyen programokkal csalogatták a Vasba érkezőket 40 évvel ezelőtt

A Vas Megyei Idegenforgalmi Hivatal hálózatával, 61 munkatársával, 110 idegenvezetőjével, partnereivel percrekészen a vendégek rendelkezésére állt negyven éve. A cél akkor sem volt más, mint hogy kedvező, ám reális képet vigyenek magukkal megyénkről az ide érkezők, hogy a kellemes itt-tartózkodás után visszavágyjanak. Mert az idegenforgalom ugyan forintban is mérhető – valódi haszna azonban túlnő ezen.

VN

Az 1972 júniusában átadott Hotel Claudius a 70-es évek végén a vasi megyeszékhelyen

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Több tényező miatt az 1980-as évek elejére világszerte lanyhult az idegenforgalom. Nem úgy az emberek ismeretszerzési kedve: olcsón, de mégis kellemesen utazni, sokat látni!

Ilyen előzményekkel várta a megyei idegenforgalmi hivatal a szezont 1981 áprilisában. Felkészültek, de nem egyedül – a többi utazási irodával jól kiegészítették egymást, hiszen az akkori forgalmat nem is bírták volna saját maguk. Az azt megelőző csúcsot 1978 jelentette 457 ezer vendégéjszakával. Kőszegen, Körmenden, Sárváron, Celldömölkön kirendeltségük, Bükfürdőn és Jákon információs irodájuk volt, Kőszeghegyalján velemi központtal üdülőszolgálatuk, s fizetővendég-hálózattal rendelkezett az IBUSZ és a Cooptourist is.

Ez utóbbinak a főszezonban adtak át a büki üdülőszövetkezet első épületében 17 üdülőosztályt. Az Expresszé volt a kőszegi Panoráma Szálló és ősztől az akkor készülő Ifjúsági Szálloda, amely az ifjúsági turizmus megyei gondjain próbált segíteni.

Negyven éve 3300 vendéget tudtak egyszerre fogadni, elszállásolni a megyében. Kulturáltabbak lettek a saját szálláshelyeik a szombathelyi kempingben, a szentgotthárdi turistaszállóban, a sárvári motelben és a kőszegi turistaszállóban. Az év júliusára várták, hogy újra megnyíljon a Ság hegyen lévő felújított turistaszálló. Őriszentpéteren őrségi fogadó készült, kempingezési lehetőséggel.

De miként is jutott el a vasi üdülési, szórakozási és művelődési lehetőségek híre a célcsoporthoz? A kiemelt területekre – Szombathely és környéke, Kőszeg és Kőszeghegyalja, Bükfürdő, Sárvár és környéke, Őrség – külön intézkedési terv készült. Ezeket a kiemelt üdülőkörzeteket jól egészítette ki a borgátai és a mesteri fürdő, a Szajki-tavak vidéke, Celldömölk a Ság heggyel, s először került a tervek közé a Rába folyó sportturisztikai hasznosítása.

Létrehozták csaknem félmillió forinttal a megyei idegenforgalmi lapot: 1980-ban első ízben jelent meg a Savaria Tourist, amely 1981-ben már kétszer látott napvilágot magyar és német nyelven, húszezer példányban. Új, színes prospektusokat tudtak kézbesíteni, és szerkesztés alatt állt egy először megjelenő Vas megyei útikalauz.

Az 1972 júniusában átadott Hotel Claudius a 70-es évek végén a vasi megyeszékhelyen
Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

A javuló ellátás mellé új, elsősorban kulturális élményt is nyújtó programokat kínáltak. Májusra ajánlották Sárváron, a Nádasdy-várban az első garantált programukat, a XVI–XVII. századot idéző udvari táncokkal, várlátogatással, fürdéssel, borkóstolóval. Szeptemberig minden hónapban megrendezték ezt. Kínálták itt még a barokk jelmezes hangversenyt, a népművészeti kiállítást és vásárt. Június végén az őrségi napokra hívták fel a figyelmet. Kőszegen és Szombathelyen júniusban egyhetes moderntánc-tanfolyamot rendeztek, a megyeszékhelyen képzőművészeti gyermektábort – amely iránt a helybeli szülők örömmel érdeklődtek.

Két-három napos programot kínáltak a középkori, illetve a népi építészeti emlékek megismerésére, s ugyancsak összefüggő programként ajánlották a történelmi hangulatot ébresztő várak, városok bemutatását, termál- és gyógyfürdők látogatását. Szombathelyen lovaglásra nyílt lehetőség, kezdőknek és haladóknak, és a megye arborétumainak virágzó pompájáról sem feledkeztek meg.

Ezenkívül kapcsolódtak a megye kulturális nagyrendezvényeihez, amelyek közül elég csak párat megemlíteni: a nemzetközi táncversenyt, a kráterhangversenyt, a nemzetiségi napot, a nemzetközi kempingtalálkozót, a várkoncerteket, az orgonahangversenyt, a textilbiennálét, a Bartók-szemináriumot, az urbanisztikai nyári egyetemet, az iseumi játékokat és a múzeumok kiállításait.

Ezekkel a programokkal nemcsak idecsalogatni szerették volna a turistákat, hanem maradásra is bírni. No meg a kedvezményes árajánlatokkal: különösen az elő- és utószezonban. A vasi idegenforgalmi hivatal örömére szolgált, hogy a falusi turizmus népszerű lett az Őrségben és a Kőszeghegyalján. Egyik leglátogatottabb helyük a büki gyógyfürdő volt, mivel itt a vendégek huzamosabb időt töltöttek gyógyulásuk, felüdülésük érdekében. Külföldről, főleg Ausztriából és Csehszlovákiából érkezett ide sok vendég.

1981-ben a húsvéti kőszegi autóstalálkozóval kezdődött meg a főszezon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában