panasz

2021.04.07. 11:30

Tényleg zavaróan sok a macska? – A parkerdőben többen állatriasztót szereltek

Több mint száz macska lakik a park­erdőben, a félezer kertre ez talán nem is olyan sok. Az állatok távol tartására többen riasztót tettek ki, mások a riasztó hangját nem szeretik.

Merklin Tímea

20210328 Sé Hosszú Árpád sok macskáról gondoskodik a Parkerdőben. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A nemrég fejbe lőtt Mogyoró cica okán beszélgettünk a park­erdei macskák életéről Molnár Lajossal, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnökével és Huszár Árpád kiskerttulajdonossal: zavaróan sok macska van-e?

Az elnök elmondta, hogy panaszok nem emiatt érkeznek be hozzá, hanem azért, mert többen kitettek olyan állatriasztót, amely különböző frekvenciájú hangokat bocsát ki, ha mozgást érzékel. Vannak, akik szeretnék így távol tartani a kertjüktől az állatokat – a vakondtól, az egéren, a nyesten át a macskáig –, másokat pedig ez a búgó hang zavar.

Tíz-tizenöt macska él Huszárék parkerdei kiskertjében, nem mind az övék
Fotó: Cseh Gábor

– A kiskertek többsége tizenöt méter széles és harminc méter hosszú, a riasztók már nyolc-tíz méterről érzékelik a mozgást, az emberekét is – magyarázta Huszár Árpád. – Nehéz úgy elhelyezni a riasztót, hogy ne búgjon folyton, mert ezek kicsi, szűk kertek. A feleségem szenved ettől a hangtól, ha itt van. Negyven éve mindennap kijövök a kertbe macskákat etetni.

Hogy miként szaporodtak el ennyire a macskák a park­erdőben, az a válasz, hogy a 100-130 nem is olyan sok az 540 kertre. Nagyjából olyan, mintha minden ötödik kerthez tartozna egy cica. Éppen Huszár Árpád kertje az egyik olyan hely, ahol összegyűlnek, „sokasodnak”, és pont a „jól tartás” miatt. Eredetileg két saját cicája volt, és több mint tízet gondoz: van, amelyiket behajították, van, amelyiket ő mentette, és néhányan idejárnak enni, a teraszon sütkérezni.

A felesége harminc éve macskanaplót vezet az itt születettekről és elhunytakról, legalább huszonöt cica van eltemetve a kertben. Mindegyiknek nevet adnak, a nyávogásból kivehető, hogy Bambi és Gömbi mellett Béci a szuperkandúr. Árpád nemcsak macskákat etet, hanem madarakat is, az ő parkerdei életéhez hozzátartoznak az állatok, szereti őket, de nem mindenki van ezzel így.

Molnár Lajostól, a Parkerdei Kertbarátok Egyesülete elnökétől megtudtuk: április 16-án tartottak volna közgyűlést, ami a járvány miatt elmarad, de május végén sor kerül rá, és téma lesz az állattartás, a macskák helyzete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában