Borítékolható a drágulás

2021.05.11. 12:00

A hideg áprilisi idő betett az idei méztermelésnek – Vas megyei szakembert kérdeztünk

A szokatlanul hideg április miatt kevesebb van méhekből is, virágból és abból az időből is, amit a méhlegelőre járásra és a mézkészítésre lehet fordítani. A méz drágulása borítékolható.

Budai Dávid

Kevesebb van méhből is, hiszen a szaporodási kedv is alábbhagyott, és a nektárszüret időtartama is jócskán lecsökkent, hidegben ugyanis méztermelés sincs - mondta Benedikt Árpád

Fotó: Unger Tamás

Megkezdődött a méhészeknél a vándorlási szezon, ráadásul a mostani időszak a méhcsaládok fejlődésének legdinamikusabb időszaka. Néhány héten belül megduplázódik a méhek száma, egyedszámuk akár a kaptáronkénti 60 ezret is elérheti. Ilyenkor a méhésznek résen kell lennie, hiszen ha kirajzanak a méhek, akkor a nektárt már nem neki gyűjtögetik, hanem maguknak, a rajjal tehát elrepül a haszon is, arról nem is beszélve, hogy azok sem szoktak túl boldogok lenni, akiknek a szomszédjában egy méhraj megtelepszik. Maradásra kell tehát bírni a méheket, kedveskedni kell nekik például a kaptár bővítésével. Zajlik tehát az élet a méhészeknél, még sincs okuk a felhőtlen örömre, mert ahogyan Benedikti Árpád Vas megyei méhészeti szaktanácsadó fogalmazott, az idei már a nyolcadik szűk esztendő.

Benedikti Árpád azt mondja, az idei már a nyolcadik szűk esztendő
Fotó: Unger Tamás

Ezúttal a szokatlanul hideg április tette tönkre az akácvirágzást, így az akác esetében már csak a másodvirágzásban bízhatunk, azokból a virágokból azonban már jóval kevesebb nektárt tudnak gyűjteni a méhek. Ez azonban csak az egyik baj, a másik, hogy a hideg miatt egy teljes generációnyi méh kimaradt. A hideg visszavetette a szaporodási kedvet, így most hiány van a gyűjtőképes egyedekből, bár a méhek most amúgy sem igazán aktívak, jobbára csak lézengenek a kaptárak körül, ugyanis 15-17 fok alatt nincs méztermelés.

Hétfőn és vasárnap persze meleg volt, de a héten folytatódik a borongós, hűvös idő, amit nem csak mi, de a méhek sem kedvelnek igazán. Ilyenkor tavasszal egy jobb méhkirálynő napi 1500-2000 petét is rak, hogy aztán 21 nappal később a kifejlődő méhek megkezdjék hat hétig tartó életüket. Az első három hétben a kaptáron belüli munkákat látják el, és csak életük második felében merészkednek ki a méhlegelőkre nektárt gyűjteni, a megkéső jó idő miatt azonban minderre már kevesebb idejük marad, mint egy jó évben – magyarázza a szakember a mostani helyzetet és hogy hogyan néz ki egy átlagos méh élete.

Kevesebb van méhből is, hiszen a szaporodási kedv is alábbhagyott, és a nektárszüret időtartama is jócskán lecsökkent, hidegben ugyanis méztermelés sincs – mondta Benedikti Árpád
Fotó: Unger Tamás

Amint azt cikkünk elején említettük, elindult a kaptárak vándoroltatása, igaz, ez Vas megyében annyira nem jellemző, sokan inkább csak választék színesítésére használják, de azért akadnak, akik csinálják. Közéjük tartozik Benedikti Árpád is, aki megyén belül utaztatja csak a kaptárokat, egy-egy jobb méhlegelő közelébe, de vannak, akik a megyehatáron túlra is elmerészkednek, például aki napraforgómézet szeretne, kénytelen ezt tenni. A vándoroltatás persze sok macerával jár, az állatorvosi engedélytől kezdve az önkormányzati bejelentésen át, a földtulajdonossal is meg kell egyezni, és alapszabály, hogy az érkező kaptárak sem az ott élőket, sem az ottani méhészeket nem zavarhatják.

Az átlagembert persze leginkább csak egy dolog foglalkoztatja: drágul-e majd a méz? A szakember szerint minden bizonnyal igen. Egyrészt, mert az általánosságban elmondható, hogy a méhészeknél kifogytak a készletek, ráadásul igazán jó termésre most sem számíthatnak. A KSH adatai szerint, míg tavaly februárban 1945 forint volt egy kiló méz piaci átlagára, addig az idén februárban már 2335, és nyilván ennél csak drágább lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában