Tárgyalás

2021.05.20. 07:00

Egyre kevesebbre emlékeznek – A Fő téri rablás összes résztvevője ittas volt

Egyvalakit kivéve mindenki szerint fenyegetőzött késsel az elsőrendű vádlott. A másodrendű vádlott édesanyja megszólalt fia védelmében, szerinte csak rosszkor volt rossz helyen.

Budai Dávid

Ellentmondások a vallomásokban

Fotó: Szendi Péter

A vádlottak meghallgatásával kezdődött szerdán a Szombathelyi Járásbíróságon annak a tavaly július 4-én hajnalban történt bűncselekménynek a tárgyalása, amelynek során két huszonéves kirabolt a szombathelyi Fő téren négy 18 év alatti fiatalt. Az ügyész még a feb­ruári előkészítő ülésen a különös visszaeső elsőrendű vádlott M. D.-nek 10, a másodrendű vádlott M. J.-nek 6 évet ajánlott beismerés esetén. A vádlottak nem fogadták el az ajánlatot.

Most Nárai József Imre bíró elsőként az elsőrendű vádlottat hallgatta meg, aki azt mondta, nem igazán emlékszik az akkor történtekre, annyira részeg volt. A bíró felolvasta a rendőrségen tett vallomását, amikor még azt állította: volt nála kés és megütötte az egyik fiatalt. A tárgyaláson az ütésre már nem emlékezett, és ahogyan már az előkészítő ülésen, most is ragaszkodott hozzá, hogy nem volt nála kés.

Ellentmondások a vallomásokban
Fotó: Szendi Péter

A másodrendű vádlott M. J. – akit szemmel láthatóan nagyon megvisel a börtön – elismerte, hogy ő ütött először, mivel beszóltak neki, ahogyan emlékezett arra is, hogy M. D.-nél volt egy bordó színű bicska. Most azt állította, hogy ő próbálta csitítgatni az elsőrendű vádlottat, és a rablásban egyáltalán nem is vett részt, miközben a rendőrségen tett vallomásában erről nem beszélt. A bíró rá is mutatott a vallomásaik következetlenségére.

A négy sértett közül hárman jelentek meg és tettek vallomást, illetve kérték, hogy a bíró olvassa fel a támadás napján a rendőrségen tett vallomásukat. Az elhangzottakból az derült ki, hogy a másodrendű vádlott tevékenyen részt vett a rablásban, M. D.-t szavakkal is támogatta, az eseményeknek nem passzív szereplője volt. Arra, hogy az elsőrendű vádlottnál volt kés, mindegyik megtámadott fiatal emlékezett és abban is egybehangzóak voltak a vallomások, hogy az elsőrendű vádlott volt a domináns, aki halálosan meg is fenyegette őket. A sértettek némileg másképp emlékeztek arra, hogy ki vette el kitől a pénzt, illetve, hogy a másodrendű vádlottnak milyen szerepe volt a fenyegetésekben, de ez betudható az idő múlásának és annak is, hogy akárcsak a vádlottak, némileg ittasak voltak ők is.

Vallomást tett a másodrendű vádlott édesanyja is. Azt mondta, fia azért jött ide az ország másik feléből dolgozni, hogy segítse a családját. Ő jó fiú, aki rossz időben volt rossz helyen, és már nagyon megbánta a történteket. Az ügy tárgyalása június 16-án a negyedik sértett meghallgatásával és a perbeszédekkel folytatódik. Várhatóan ítélet is születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában