vastaps

2021.05.06. 09:12

Győrben rendezték a járvány utáni első koncertet – Telt házas hangversenyt adott Rákász Gergely

Telt házas koncertet tartott Rákász Gergely csütörtökön a győri bencés templomban. A közel 120 fős közönség a koncert kezdetén vastapssal köszöntötte a művészt és boldogan hallgatták a klasszikus zene dallamait.

Simon Judit/Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Akár egy jóleső lélegzetvétel, úgy töltötték be az első hangok a győri bencések Loyolai Szent Ignác-templomát, ahol az ország első koncertjét hallgathatta meg a közönség a pandémia után. A telt házas hangversenyre közel 120 ember érkezett, akik a belépésnél védettségi igazolványukkal bizonyították, hogy már megkapták a koronavírus elleni oltás egyikét – írja a kisalfold.hu.

Rég vártunk erre!

Rákász Gergely koncertorgonista különleges, az alkalomhoz illő műsorral kedveskedett a közönségnek, azonban a csütörtök esti fellépés sok tekintetben más volt, mint a vírus előtt. A csend, a taps, sőt, a közönség is változott. A levegőben szüntelenül ott bujkált a gondolat: rég vártunk erre! Amikor felcsendültek az első zenemű kezdő hangjai, a közönség arcán is látható volt az öröm, az érzés, hogy a nagy csend véget ért, újból zene, élet töltheti meg a mindennapokat.

Fotó: Nagy Gábor

A koncertnek persze nemcsak szimbolikus jelentése volt, hanem jótékonysági jelentősége is, hiszen a közönség soraiban azok az orvosok, mentők és ápolók is helyet foglaltak, akik az elmúlt egy évben hősiesen dolgoztak azért, hogy a betegek életét megmentsék.

A muzsika élménye

– Egy kellemes, „végre újra játszhatok!” várakozás volt bennem egész nap. Ez az est is azt mutatja, hogy ha nem is azonnal, de az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba! – mondta a Kisalföldnek Rákász Gergely.

– Az öröm hatja át nemcsak a zenémet, de a szívemet is, mert végre nem kell otthon ülnünk, hanem újra átadhatjuk magunkat a zenének, a muzsika élményének. Rákász Gergely úgy állította össze a koncerten hallható darabokat, hogy azok minden hangjegyéből áradjon a boldogság és az újrakezdés öröme.

A koncert az első lépés a régi életünk felé

Szokatlanul hangzott a kérés a győri Loyolai Szent Ignác-templom bejáratánál: Jegyeket, kártyákat kérek! Azonban a szakadó eső sem tarthatta távol a vendégeket, hogy útra induljanak koncertet hallgatni. Az ország első hangversenyére közel 120 vendég érkezett a bencés templomba, Rákász Gergely koncertorgonista pedig szebbnél szebb muzsikákkal hozta vissza az élet örömét. Az este folyamán a közönség meghallgathatta Vivaldi, Bach, Sosztakovics, Strauss, Ravel örök érvényű klasszikusait, amelyeket nagy odaadással választott ki a művész.

Az öröm ünnepe

– Az volt a célom, hogy az öröm járja át ne csak az embereket, a zenémet is. Vidám dallamok kellettek, amelyek visszaadhatják az életkedvet. Szükségünk van erre az érzésre, főleg most, hogy kimozdulhatunk a vírus által ránk erőltetett rutinból. Zenészként ezekkel a művekkel fejezem ki azt a boldogságot, ami engem és a közönséget is átjár.

Az ország első koncertje – hálaként szólt a zene az orvosok, ápolók és mentők áldozatos munkájáért.
Fotó: Nagy Gábor

Rengetegen érdeklődtek

A hangverseny első számú közönsége az egészségügyi dolgozók és mentők voltak, akik helytállásukkal, fáradhatatlan munkájukkal elősegítették a koronavírus-járvány betegeinek gyógyulását. Azonban nagyon sokan érdeklődtek a jegyek iránt. A szervezőket folyamatosan keresték érdeklődők, de csak azok ülhettek be a koncertre, akik rendelkeztek védettségi igazolvánnyal. Köztük volt dr. Szegedi Anikó, a győri oltóközpont dolgozója is, aki jól ismeri, mire képes a betegség, így amikor egyik kolléganője értesítette a koncertről, meghatotta a gondolat, hogy a pandémia után az ő tiszteletüknek szól az első hangverseny.

Túl hosszú volt a bezártság

– Hihetetlen érzés újra itt lenni, hallgatni a muzsikát. Örülünk, hogy itt vagyunk és köszönjük a művész úrnak, hogy ajándékba adta számunkra ezt az élményt. Ennek segítségével már nemcsak az oltóponton lehetünk együtt, hanem kulturális rendezvényeken is. Az érzés, hogy újra együtt vagyunk A koronavírus megjelenésével, a korlátozások bevezetésével lassacskán elfelejtettük, milyen volt az, hogy „csak úgy” beültünk egy moziba, megnéztük, milyen koncertekre lehet elmenni a városban. Ezt az érzést hiányolták a közönség soraiban ülők is. Knauz Éva unokájával, Gergővel érkezett a koncertre és mint azt megtudtuk tőlük, gyakran járnak templomi koncertekre és az orgona a kedvenc hangszerük. – Alig várom, hogy újra halljam az Ave Mariát! – mondta izgatottan Knauz Éva. – Túl hosszú volt a bezártság. A pandémia után igazi ajándék ez a lelkemnek, és ez a legkedvesebb dalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában