Hagyomány

2021.05.22. 15:30

Mentők együtt Horvátzsidányban – Elismeréseket adtak át és koszorúztak – fotógaléria

Futva, kerékpáron és négykerekűn is érkeztek meghívottak péntek délelőtt a Peruska Mária-kápolnához. Tíz éve hagyomány már, hogy a mentők napja környékén itt gyűlnek össze a régió bajtársai. Ezúttal elismerő okleveleket is átadtak.

Cseh-Egyed Bernadett

Régiós és helybeli kitüntetettek a kápolnánál: a mentők nem ismernek lehetetlent

Fotó: Cseh Gábor

Mintegy harminchárom mesterség, hivatás védőszentjének szobra található a Dumovits István horvátzsidányi esperesplébános által megálmodott és gondozott Peruska Mária-kegyhelyen. Az erdei kápolnánál állítottak és szenteltettek szobrot 2012-ben Szent Kamillnak, a mentők védőszentjének is.

Régiós és helybeli kitüntetettek a kápolnánál: a mentők nem ismernek lehetetlent

– Szent Kamill élete és munkája olyan emberi, olyan nehézségekkel és gyarlóságokkal tarkított, amely hitelessé teszi a ma élők számára. Személye utat is mutat, hogy az emberek képesek a jó cél érdekében a változásokra – fogalmazott köszöntőjében dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat nyugat-dunántúli regionális igazgatója. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója ünnepi beszédében emlékeztetett: 73 éves az Országos Mentőszolgálat, és 134 éves Magyarországon a szervezett életmentés.

– A koronavírus-járvány elmúlt 16 hónapja bebizonyította, ez tényleg szolgálat. Nem ismertük a munka határait, nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk – hangsúlyozta. Hozzátette: ez a nap egyben a meghatottságé is. A pandémia kezdete óta nem volt arra példa, hogy ennyi emberrel együtt kerékpározzon.

A kerékpártúra a Szombathelyi Mentőállomáson startolt, a szomszédos megyék résztvevői a Kőszeg melletti Abért-tónál felállított frissítőponton csatlakoztak a kétkerekűek menetéhez.

A zarándoklat egyben az Országos Mentőszolgálat men­tők napi régiós kitüntetés­átadó ünnepsége is volt, összesen 23 elismerést adtak át. Dr. Kresz Géza-emlékérmet kapott Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt, Monek Imre szentgotthárdi mentőápoló, valamint Horváth Péter csornai mentőtiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában