válságkezelés adóemeléssel

2021.05.13. 12:30

Századvég: a baloldal semmit nem tanult – most is megszorításokkal kezelnék a válságot

A szombathelyi önkormányzat adóemelési terve is bekerült abba az elemzésbe, amiben a baloldali vezetésű önkormányzatok válságkezelését vette górcső alá a Századvég. A gazdaságkutató intézet megállapította: a baloldal semmit nem tanult.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

„Az ellenzéki irányítás alatt álló önkormányzatok által bevezetett és bevezetni tervezett gazdasági intézkedések tűpontosan megmutatják, milyen gazdaságpolitikát követnének a mögöttük álló pártok egy ellenzéki kormányalakítás esetén” – olvasható a Századvég által közzétett elemzésben. Kiemelik: „A hatalomra került baloldali városvezetők egy része annak ellenére, hogy a legtöbb helyen igazolhatóan jó gazdálkodási helyzetben lévő településeket vettek át elődeiktől, első intézkedéseik között láttak hozzá a helyi adó- és díjfizetési terhek emeléséhez.”

Szombathelyen is jelentős költségvetési többlettel vette át a város kasszakulcsát a baloldali koalíció. Ráadásul a Schaeffler-csoport telekvásárlása révén további mintegy 2600 millió forinthoz jutott a Nemény András irányította önkormányzat. Ennek ellenére 2020 végén arról szóltak a hírek, Szombathelyen adóemelést és megszorításokat terveznek.

Ahogy arról korábban írtunk, a rendkívüli jogrendben Nemény András polgármesteri hatáskörben 2020. november 25-én határozott arról: 2021. január 1-jétől megemelik az ezer négyzetméter feletti kereskedelmi egységekre, valamint az ezer négyzetméter feletti egyéb, nem lakás célú ingatlanokra vonatkozó építményadó mértékét. Emellett az új építésű építmények után az első adóévben alkalmazott adómentességet is megszüntették volna. Ez a polgármesteri határozat végül azért nem léphetett hatályba, mert a kormány rendeleti úton tiltotta meg, hogy az önkormányzatok a 2021-es évre adót emeljenek, új adót vezessenek be, illetve adókedvezményeket vonjanak meg. Adóemelés így nem történt, megszorító intézkedésekről viszont döntött a baloldali városvezetés.

Ahogy arról írtunk, az idei költségvetés nagy vesztese a kulturális és sport ágazat, de számos más területen „karcsúsított” az önkormányzat. A Századvég elemzésében rámutatott: „A baloldal semmit nem tanult a 2008–2009-es válságkezelés kudarcából. Ugyanazokat a munkavállalók, családok és vállalkozások vállára pluszterheket helyező, a válságot tovább mélyítő intézkedéseket próbálják alkalmazni.” Kitértek arra is, hogy a gazdaságpolitikát alakító kormányok és önkormányzatok világszerte a válságnak leginkább kitett vállalkozásokra és lakosságra nehezedő terhek csökkentésére, a munkahelyek megvédésére és támogatására törekszenek, mert csak ettől várható a válságból való gyors kilábalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában