Kecsegék és csukák érkeztek

2021.05.07. 17:30

Több mint húszezer apró halat telepített a folyókba, tavakba a vasi szövetség

Nem védett, mégsem fogható a frissen telepített kecsege, akinek a horgára akad, azt arra kérik, engedje vissza, és értesítse a szövetséget. Érkeztek csukák is, egy-két év, mire elérik a fogható méretet.

Vas Népe

Fotó: VN/vasivizeken.hu

A vasi horgászszövetség hétfőn megismételte a tavalyi elő neveltkecsege-telepítést a Rába Sárvártól Alsószölnökig terjedő szakaszán. A mintegy 3100 apró hal ismét a Baranya megyei Ócsárdról érkezett. Az intenzív körülmények között nevelt kecsegék megmaradása a tapasztalatok alapján jónak mondható, annak ellenére, hogy számos veszély leselkedik a folyó újdonsült lakóira, ilyen például a halfogyasztó kárókatonák és a harcsák jelenléte. A kecsege egyedszámának csökkenése miatt a halvédelmi jogszabályok 2014 óta kivették a fogható fajok listájából, jelenleg közösségi jelentőségű, veszélyeztetett fajként tartják számon, ami azt jelenti, hogy csak hatósági engedély alapján foghatók meghatározott darabszámban az 50 centit meghaladó példányok, és csak olyan vízterületeken, ahol stabil állománya van, és rendszeresen telepítik.

A kecsege édesvízi faj, de a tokfélék jellemző vándorlási hajlamával rendelkezik, így a mederviszonyok és duzzasztók átjárhatóságának függvényében nagy távolságot is képes bejárni. Itt el is érkeztünk a legtöbb tokfaj szaporodásának legfontosabb problémájához, vagyis hogy a tengerekből édesvízbe történő vándorlásukat a duzzasztók és erőművek megakadályozzák, ezért a vándorló tokfajok száma drasztikusan csökkent. A Rába duzzasztott szakaszai hallépcsők segítségével átjárhatók, így nálunk nincs akadálya a vándorlásuknak. A pikkelyek helyett vértekkel borított jellegzetes halfaj sohasem volt gyakorinak mondható a Rábán, azonban idősebb horgászok elmondása szerint alkalmi zsákmányként még a nyolcvanas években is megörvendeztette a folyóvízi pecásokat. A szövetség arra kéri a horgászokat, hogy az esetlegesen kifogott kis kecsegepéldányokat óvatos horogszabadítás után kíméletesen bocsássák vissza a vízbe, és kifogásukról értesítsék a szövetséget.

A kecsegék mellett a szövetség hivatalos halőrei és önkéntes segítőik összesen húszezer előnevelt kis csukát telepítettek a kezelésünkben lévő Vas és Zala megyei, hagyományosan „csukásnak” számító tavakba és folyóvizekbe. A Tógazda Halászati Zrt. által szállított 3–5 centis „krokodilokat” az érintett vízterületek védett partszakaszain vödör és műanyag szűrő segítségével telepítették. A csukák gyors növekedésű halak, így ideális körülmények között már egykét éven belül elérhetik a fogható méretet.

Kiemelt képünkön: Mesterházy József kecsegetelepítés közben. A csaknem 3100 kis hal Ócsárdról érkezett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában