ítélet

2021.06.03. 20:25

Addig, addig késlekedtek, míg meghalt az epilepsziás férfi – Ítélet született az ügyben

Másfél év börtönt kapott két év próbaidőre felfüggesztve mindkét vádlott, akik négy évvel ezelőtt nem hívtak időben segítséget egy fiatalemberhez, aki emiatt meghalt.

Budai Dávid

Törvényszék, munkahelyitárgyalás, 20210603, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Járásbíróságon a szakértők ismételt meghallgatásával folytatódott csütörtökön az a per, amelyben két embert vádoltak meg segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette ügyében. Az ügyről korábban már beszámoltunk, lényege, hogy 2017 nyarán egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató üzemben az egyik – gyermekkora óta epilepsziával élő – dolgozó rosszul lett, és annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt, nagy a baj, csak hosszas késlekedés után hívtak hozzá mentőt, így a segítség későn érkezett, és a 36 esztendős férfi életét vesztette.

Elsőre érthetetlennek tűnhet, miért nem hívtak azonnal mentőt, akik észlelték a rosszullétet, és talán az is magyarázatra szorul, hogy miért csak ketten ültek a vádlottak padján. Az utóbbi megválaszolása az egyszerűbb feladat. Az üzemben megváltozott munkaképességű emberek dolgoztak. Tőlük nem volt elvárható, hogy annál többet tegyenek, mint hogy jelzik feletteseiknek a problémát, így aztán az üzemvezetőből lett az elsőrendű, míg a csoportvezetőből a másodrendű vádlott. Segítséget persze bárki hívhatott volna, csakhogy az üzemben – mint az a tárgyaláson kiderült – a dolgozóknak meg volt tiltva a telefonálás, ráadásul nagyon szigorú volt az alá-fölé rendeltségi viszony, így a beosztottak önálló döntést még egy ilyen kiélezett helyzetben sem tudtak hozni. Sőt, amikor a másodrendű vádlott észlelte, hogy a sértettnek nincs tapintható pulzusa, ahelyett hogy azonnal mentőt hívott volna, ő is csak felettesével, az elsőrendű vádlottal közölte, hogy szerinte mentőt kellene hívni.

A vád szerint azonban az elsőrendű vádlott úgy nyilatkozott, hogy nem kell mentő (igaz, ezt az állítást ő következetesen tagadta a per során). Így aztán hosszas tanakodás után inkább a láthatóan nagy bajban lévő fiatalember édesapját értesítették, akinek azonban először ki kellett nyomozni a telefonszámát. Majd amikor nagy nehezen mégis mentőt hívtak, azt is a portaszolgálaton keresztül tették meg, így aztán a diszpécserszolgálat nem is az életveszélyes esetek ellátására alkalmas rohammentőt küldte. A rossz döntések sorozata pedig végül tragédiához vezetett.

Az orvos szakértő szerint keringésleállás esetén nincs idő a késlekedésre, öt perc után ugyanis az agy maradandó károsodást szenved. Ilyen esetekben tehát az azonnali segélykérés mellett el kell kezdeni az újraélesztést is. A vádlottak ezzel szemben 12 perc elteltével hívták csak a mentőt, miközben ők maguk nem tettek semmit. A szakértő szerint ha időben megkezdik a segítségnyújtást, elképzelhető, hogy a fiatalember életben marad. Papíron ugyan ketten a dolgozók közül ki voltak jelölve mint elsősegélynyújtók, de mint kiderült, ez csak papíron volt igaz. A munkáltatónál a papírok között amúgy is nagy volt a káosz. Nem határozták meg a pontos feladatköröket, hiányos volt a munkaköri leírás, és a jelenléti ívek is szabálytalanul, utólag lettek kitöltve.

Az ügyvédek szerint védenceik felelőssége éppen a munkáltatónál tapasztalható szabálytalanságok miatt nem vetődhet fel olyan mértékben, mint ahogyan azt a vád állítja, ám az ügyész szerint mindez az ügy kimenetele szempontjából nem releváns kérdés. Ott és akkor kizárólag a vádlottak voltak döntési helyzetben, ezért azonnali segítséget kellett volna nyújtaniuk, és nem azért, mert ez munkaköri kötelességük, hanem mert ezt diktálja a józan ész. Dr. Ávár Zsuzsanna bíró végül mindkét vádlottat bűnösnek találta, és rájuk másfél év börtönbüntetést szabott ki, végrehajtásában két évre felfüggesztve, valamint kötelezte őket a költségek megfizetésére is. Az elsőrendű vádlott – holott láthatóan nem értett egyet az ítélettel – nem akart fellebbezni, a másodrendű vádlott és ügyvédje azonban nem fogadták el a döntést.

Kiemelt képen: Dr. Ávár Zsuzsanna bíró mindkét vádlottat bűnösnek találta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában