férfiak fókuszban

2021.06.26. 20:00

Egy lépéssel mindig előbbre kell járni – vallja Horváth Árpád

A Metropolis Cégcsoport az elmúlt több mint két évtizedben a szó szoros értelmében Szombathely részévé vált. A vagyonvédelemmel, biztonságtechnikával és épület­üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozás talán valamennyi itt élő számára ismerős, jelenleg is szépülő és bővülő Hunyadi úti székhelyük pedig a város egyik legforgalmasabb pontján található. Horváth Árpád ügyvezetővel beszélgettünk az idáig vezető útról és a jövő várható kihívásairól.

Vas Népe

Horváth Árpád M.S.S. (Metropolis Security Service) Vagyonvédelmi Kft. vezetője (Fókuszban sikeres férfiak) 20210518 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Miközben egyeztettük az interjú időpontját, említette, hogy megint vizsga vár önre. Hogy sikerült?

Jól, köszönöm. Ez is az a szakma, ahol mindig van mit tanulni. Ha meg akarunk felelni a kor kihívásainak, tartanunk kell a lépést: folyamatosan képezzük magunkat és igyekszünk megismerni az egyre modernebb biztonságtechnikai termékeket.

Az 1990-es évek elején alapította meg mai vállalkozása jogelődjét. Mennyit változott a szakma ez alatt a húsz év alatt?

Nagyapám kormányőr volt Budapesten, ezt leszámítva semmi nem kötött a rendvédelemhez. Alapvégzettségem a vendéglátáshoz kapcsolódik, foglalkoztam vele egy rövid ideig, de a cég fejlődése meghatározta a további pályámat. Korábban a vagyonvédelmi piac még teljesen szabályozatlan volt, de a rendszerváltás után egyre több magánvállalkozás alakult, ezért egyre több helyen merült fel az igény az értékek őrzésére, akkor jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzak. Ebben az időben az egyszerű falusi bálok mellett megjelentek a nagyrendezvények, koncertek, sportesemények, ahova szintén igényelték a biztonsági személyzetet. Gyerekcipőben, a baráti, ismerősi kör bevonásával elindítottuk ezt a szolgáltatást. Újabb és újabb helyekre hívtak bennünket dolgozni, közben a technika fejlődésével sokan érdeklődtek a különböző biztonságtechnikai-, épületautomatizálási rendszerek iránt is. Láttuk, hogy ez egy komoly piac lesz: elvégeztük a szükséges szakképzéseket, majd belevágtunk a biztonságtechnikai eszközök forgalmazásába és telepítésébe, ezt követte aztán a garázskapuk és kapuautomatikák szerelése. Szerencsére az idő ezúttal is bennünket igazolt. Nem sokkal később épület-üzemeltetéssel, takarítással és az általunk telepített rendszerek karbantartásával bővítettük szolgáltatásainkat. A 2000-es évek elején pedig, természetesen szintén a felmerülő igényekre építve, felállítottuk a saját huszonnégy órás távfelügyeleti központunkat, ahol jelenleg több mint ezer magánszemély és vállalkozás távfelügyeletét látjuk el. Ma már elmondhatom, hogy az összes szolgáltatási águnk a METROPOLIS Cégcsoporton belül külön céggé nőtte ki

magát.

A cég története bizonyítja: mindig előre tudott gondolkodni, felismerte az adott helyzetben lévő lehetőségeket. Honnan a bátorság?

Hogy a szerencsének vagy a jó megérzésnek köszönhető-e, nem tudom, de sikerült mindig egy lépéssel előrébb járnunk, felismertük a rést a pajzson, vagyis a keresletet a piacon. Talán ez a fejlődésünk záloga: mire dübörgött az az üzletág, amibe nem kis rizikót vállalva belekezdtünk, addigra másoknak már nem volt értelme belevágniuk. Hiszem, hogy a kitartás és a megfelelő minőségben elvégzett munka előbb vagy utóbb mindig meghozza gyümölcsét.

Vajon mit csinál egy ekkora vállalkozás egyszemélyes tulajdonosa, ha éppen nem dolgozik? Van ideje a kikapcsolódásra?

Közhelyként hangozhat, de a telefonom tényleg soha nincsen kikapcsolva. Elmondhatom, hogy nagyszerű kollégákkal dolgozom együtt, egy részük a kezdetek óta velünk van, de szükség esetén a nap huszonnégy órájában elérhető vagyok. A családom – párom és tizenkét-, illetve másfél éves kislányaink – mellett a legnagyobb kikapcsolódást számomra az jelenti, ha távol a város zajától, a saját gondolataimmal lehetek: szívesen vitorlázok és vadászok.

Az a terv, hogy a szomszédban lévő épületet bemutatóteremmé alakítják. Ezek szerint most ez a jövő?

Így megoldódnak a vendégeink parkolási gondjai, másrészt színvonalas körülmények között mutathatjuk majd be ügyfeleinknek az általunk telepített eszközöket. Az élőerős vagyonvédelem egyre drágább, csak az igazán nagy cégek tudják megfizetni. Tapasztalatom szerint kizárólag több lábon állva, komplex kínálattal lehet a piacon megmaradni és állandóan tovább fejlődni, bővülni, ezért igyekszünk naprakészek lenni. Az idén klímatechnikai rendszerek telepítésével és karbantartásával bővítjük szolgáltatásainkat, reményeim szerint ez újabb jelentős lépés lesz a cég életében. Ahogy huszonöt évvel ezelőtt, most is lépést kell tartani a piaccal.

Kiemelt képen: Horváth Árpád: szerencse és helyzetfelismerő képesség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában