Töltsük le!

2021.06.22. 14:00

Munkatársunk már alkalmazta az ÉletMentő applikációt, de Köcse Tamásnál is érdeklődtünk

Elsősorban az alapbetegségben szenvedőknek és a nehezen beazonosítható helyen tartózkodóknak ajánlott az ÉletMentő applikáció, amelyet eddig mintegy 530 ezren töltöttek le. Az alkalmazással hamarosan videóhívás is indítható.

Cseh-Egyed Bernadett

Köcse Tamás mutatja: a bajban egy gombnyomással riaszthatjuk a mentőszolgálatot

Fotó: Unger Tamás

Munkatársunk, Horváth Balázs egy késő esti órán indult kifelé a lépcsőházból, amikor megcsúszott, a bokája kifordult, és nem tudott felállni. Éppen néhány nappal korábban töltötte le a telefonjára az ÉletMentő applikációt, ezért úgy döntött, azon keresztül kér segítséget.

– Hasznosnak és észszerűnek találtam, hogy a mentők előre látják az adataimat, másrészt szerettem volna kipróbálni, valóban működik-e az alkalmazás – mesélte néhány hónappal ezelőtti élményeit. Hozzátette: a ház, ahol lakik, két lépcsőházból áll, az applikáció ennek ellenére méteres pontossággal meghatározta tartózkodási helyét.

– Nagyon elégedett voltam, azóta már valamennyi családtagom telefonjára letöltöttük az ÉletMentő applikációt – tette hozzá.

Köcse Tamás mutatja: a bajban egy gombnyomással riaszthatjuk a mentőszolgálatot
Fotó: Unger Tamás

Az okostelefonos alkalmazás 2020 januárjában indult el az egyik vezető mobilszolgáltató társaság alapítványa és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében. Nem a 112-es egységes európai segélyhívószám helyett van, de aki bajba kerül, biztos lehet benne, egy gombnyomás után tudnak róla a mentésirányító központban.

– Abban az esetben, ha a mentők mellett szükség van a rendőrök és a katasztrófavédő tűzoltó egységek segítségére is, továbbra is a 112 központot hívják, ők egy időben tudják a három szervezetet riasztani. A mobilalkalmazás előnye, hogy az előre feltöltött egészségügyi adatok gyors elküldése mellett a pontos helyszínt is meghatározza, de alkalmas az éppen legközelebbi kórház, gyógyszertár vagy akár a defibrillátor készülék megtalálására, sőt az elsősegélynyújtás támogatására is – mondta el lapunknak Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt. Hozzátette: a hallássérülteknek és bizonyos betegségben szenvedőknek – például a cukorbetegeknek, epilepsziában szenvedőknek, agyérbetegeknek – kifejezetten ajánlott letölteniük az applikációt.

Köcse Tamás úgy fogalmazott: az éppen fejlesztés alatt álló videóhívás funkció a vágyott jövő. A mozgókép bizonyos esetekben jelentősen felgyorsítja és megkönnyíti az adott sürgősségi eset általános értékelését, mielőtt még a mentőszemélyzet a helyszínre érkezne. Hangsúlyozta, ha valaki segélyhívást indított és a vonal megszakadt, visszahívják. Előfordul, hogy ilyenkor a telefon ismeretlen számot jelez ki, de kérik, hogy az illető – még ha véletlenül is tárcsázott – mindenképpen fogadja a hívást.

Szólt arról is, a járványveszély csökkenésével hamarosan folytatódnak az újraélesztési gyakorlatok, a mellkaskompresszió és a félautomata defibrillátor használatát bemutató tanfolyamok. – Ha váratlanul összeesett személyt látunk, óvatosan, maszkban közelítsük meg, és győződjünk meg arról, ad-e életjelet. Ha nem, a beteg arcára valamilyen textilt terítve kezdjük meg az újraélesztést – hívta fel a figyelmet Köcse Tamás, majd így fogalmazott: – Bármikor eljöhet az a pillanat, hogy nekünk kell segítenünk. Ez sokkal könnyebben megy, ha párévente letérdelünk egy gyakorló bábu mellé és felfrissítjük az életmentő mozdulatsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában