a vendéglátás átalakítása

2021.06.07. 07:00

Szezonnyitó fórum a büki fürdőn

A vendéglátás átszervezése érdekelte legjobban a város turisztikai szereplőit, akiket a turisztikai főszezon indítása apropóján hívott fórumra a Büki Gyógyfürdő Zrt. Bejárták a létesítményt a szállásadók, vendéglátók, aztán vitatták meg a fürdővel és a város turizmusával kapcsolatos aktualitásokat.

Bakos Ágnes

20200727 Sárvár A Magyar Turisztikai Ügynökség COVID-kézikönyvében összefoglalja azokat a nem kötelez? érvény? ajánlásokat, amelyek egyebek között a strandok és fürd?k koronavírus-járvány alatti biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek. Helyszín: Bükfürd? Thermal & Spa Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-archív

Több mint húsz érdeklődő, helyi turisztikai szolgáltató élt a lehetőséggel és járta be a büki gyógyfürdőt a főszezon nyitására időzített fórum előtt pénteken. Láthatták az új beléptetőrendszert, a gondozott zöldterületeket és a helyi termékfejlesztés eredményét, a kozmetikumokat is bemutatta Boros László Attila vezérigazgató. A fórumon sorolta azokat a fejlesztéseket, amelyek megvalósulhattak a vírushelyzet miatti kényszerszünetben, és beszélt azokról a tervekről is, amelyeket éppen a járvány miatt nem tudtak realizálni.

A leállított beruházásokkal mintegy 768 millió forintot spórolt a létesítmény, így jelenleg 1,1 milliárd forint hiányzik a fürdő kasszájából – ismertette a vezérigazgató. Beszélt arról is, hogy 152 dolgozót meg tudtak tartani. Ezzel a lépéssel nem feltétlenül racionálisan, piaci szereplőként jártak el – ezt már dr. Gajda Tibor, a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnöke mondta el, kiemelve: a gyógyfürdő gazdasági társaság, vagyis nem szociális és nem is közjóléti intézmény.

Sok szó esett a fórumon a külföldi vendégekről, például arról, hogy a turizmus „normális”, pandémia nélküli menetében Magyarországon csak a Széchenyi-fürdőben volt több külföldi vendég, mint Bükön, és arról is, hogy a cseh küldőpiacról minden harmadik Magyarországra érkező vendég Bükre jön.

A belépőjegyek árának változtatása mellett a minőségi szolgáltatások fejlesztése és a vendéglátás átalakítása kapta a legnagyobb figyelmet a főszezon indítására szervezett találkozáson. Ez utóbbiról az elnök elmondta, hogy a fürdő területén működő, leginkább profitot termelő szolgáltatást vették át, irányították a fürdőhöz. Nem példa nélküli ez a működés, sőt jól bevált például Ausztriában.

A fórum résztvevői szerint nem lesz akkora profitja a fürdőnek a saját étkeztetésből, mint amekkora profitot a külső szolgáltatók értek el. Az elnök szerint, ha feleannyi pénz folyik be, az is több az eddigi nullánál.

Az egységes vendégélmény pedig ráadás – és nem mellékes irány a büki gyógyfürdő fejlesztését illetően. Úgy fogalmazott, hogy megkerülhetetlen volt a ‎gasztronómia átvétele, és hangsúlyozta, hogy teljes állásban bejelentett munkavállalókkal dolgoznak.

A termelőkonyha pályázati forrásból készül, és nem jóváhagyást kér a fürdő, hanem megértést ezzel kapcsolatban a nagyon szkeptikus büki szál­lásadóktól és vendéglátóktól. A vendéglátás tizenhat egységgel szolgálja ki ebben a főszezonban a büki gyógyfürdő vendégeit, a tapasztalatok megvitatására pedig nyitottak a nyár végén.

Az átalakítás mindenesetre a jövedelmezőség javítását célozza, márpedig a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnöke szerint „látogatószám-fétis” helyett erre kell helyezni a hangsúlyt a minőségi szolgáltatásokon keresztül.

Dr. Gajda Tibor megköszönte a távozó vezérigazgató eddigi munkáját, és azt mondta, mielőbb igyekeznek megfelelő utódot találni a feladatra. A büki fürdőben június 11-ére végeznek a főszezon előtti utolsó simításokkal, akkor nyit majd a nyári bejárat.

Kiemelt képünkön: Önfeledt bükfürdői pillanatok – reméljük, sok hasonlóban lesz része a közönségnek az idén is. A fórumon az esélyeket latolgatták

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában