terjeszkedő természet

2021.06.24. 14:00

Újabb olvasói panasz: a Kodó patakban hamarosan arborétum nő

Elburjánzott a növényzet a települést átszelő Kodó patakban – ezzel kapcsolatosan fogalmazta meg aggályait egy levélírónk.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Olvasónk azt nehezményezi, hogy a patakban rövid időn belül már erdő fog nőni. Pedig valamikor szép kis patak volt, még fürödni is lehetett benne. Most viszont fák nőttek a mederben. A panaszos szerint nincs felelős, nincs aki ezt a problémát orvosolná.

Megkerestük Závár Ferencné polgármestert, aki meglepődött, hiszen az önkormányzatnál még senki nem tett bejelentést ebben az ügyben. Természetesen őt is zavarja, hogy az egyébként folytonosan vizet szállító kis patakban elburjánzott a növényzet, tenni azonban nem tud ellene semmit, mert a vízfolyás nem a település kezelésében van. A két partot rendszeresen kaszáltatja az önkormányzat, a mederhez nyúlni azonban nincs jogosultságuk. Tavaly vagy tavaly­előtt már tett is bejelentést a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz, és akkor ki is jött egy szakember felmérni a helyzetet. Azt ígérte, hogy közmunkásokkal kitisztíttatja a medret, ez azonban a mai napig nem történt meg.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak feltett kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy igazgatóságukra sem érkezett bejelentés ebben a tárgyban. A válasz szerint a belterületi rész nem esik Natura 2000 besorolás alá, de a vegetációs időszakokban itt sem lehet olyan munkát végezni, amely a fészkelő madarakat zavarná. A Szombathelyi Szakaszmérnökség közfoglalkoztatottak bevonásával az elmúlt két évben is végzett fenntartási munkát a vízfolyáson.

Természetesen nem teljes körű és minden igényt kielégítő a kézi kaszálással elvégzett munka. A kaszálás és cserje- vagy bokorirtási munkákat kora tavasszal, illetve ősszel, a vegetációs időn kívül végzik, ütemezés szerint. Vashosszúfalu térségében ősszel folytatódik majd a munka. A Kodó patak adott szakaszát a vízjogi üzemeltetési engedélyben, valamint a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szakhatósági hozzájárulásában foglaltak alapján lehet üzemeltetni. A fenntartási munkákat „az elővigyázatosság elvének figyelembevételével, az érintett környezeti elemek kíméletével, a terepen lévő vegetáció indokolt mértékű igénybevételével” lehet csak megvalósítani.

Sajnos a területen megtelepedett vadrózsa és akác szinte kiirthatatlan. A munkavégzés során csak a lefolyást akadályozó növényzet eltávolítása a cél. A mederrézsűben lévő füzek egy része a meder árnyékolása szempontjából kívánatos, mert így nem telepednek meg a mederben invazív fajok. A mederrézsűben a mederél felső harmadában lévő növényzet pedig a medret is stabilizálja – szól a szakember véleménye.

Kiemelt képen: Szakemberek szerint a mederrézsűben lévő füzek egy részére a meder árnyékolása miatt van szükség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában