beszámoló

2021.06.26. 07:00

Vasi munkaerőpiac: Nő a betöltetlen álláshelyek száma

Csaknem 15 ezren 5 milliárd forintnyi kormányzati támogatást kaptak a koronavírus-járvány idején Vas megyében. A gazdaságvédelmi intézkedések jelentősen tompították a járvány okozta kedvezőtlen tendenciákat.

Cseh-Egyed Bernadett

20210625 Megyei közgyűlés, Rodler Tamás, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A foglalkoztatottak száma – a KSH mérése szerint – a 2400 fős csökkenés következtében 2020-ban 128 300 főre fogyott. A részletekről Rodler Tamást, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjét kérdeztük. Kiemelte: a koronavírus-járvány 2020 első felében érintette erőteljesen a megye munkaerőpiacát, amelynek következtében éves viszonylatban másfélszeresére emelkedett a regisztrált álláskeresők száma. A 2021. január–májusi időszakban azonban már hónapról hónapra csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

2020-ban 4,9 százalékra ugrott az álláskeresési ráta értéke. Az idei év első öt hónapjában folyamatosan csökkent a mutató értéke, amely májusban 3,6 százalékra mérséklődött. 2021 első öt hónapjában élénkült a munkaerő iránti kereslet is. Májusig 4253 üres álláshelyet jeleztek a munkáltatók, 19,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Szólt arról is, 2020-ban a regisztrált álláskeresők számának a növekedésével egyidejűleg visszaesett a munkaerő iránti kereslet is a gazdaság szinte minden területén. A kormányzati intézkedések ezt részben mérsékelték, éves szinten 8800 alatt maradt a bejelentett munkaerőigények száma, amely több mint 20 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Rodler Tamás hangsúlyozta: a járvány okozta kedvezőtlen tendenciákat tompították a munkahelyek megőrzése érdekében hozott gazdaságvédelmi támogatások. A gazdasági mentőcsomag részeként 2020. április 16-án hatályba lépett az a kormányrendelet, amely a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának feltételeit tartalmazta. A támogatást azok a vállalkozások vehették igénybe, amelyek a járványügyi veszélyhelyzet következtében csak csökkentett munkaidős foglalkoztatással tudták megoldani a működésüket. Ez mintegy 7456 főt érintett megyénkben.

Május 18-ától hirdették meg a munkahelyteremtő bértámogatási programot, amely azokban a szektorokban nyújtott lehetőséget, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek, és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani. A program a válság miatt elbocsátott és regisztrált álláskeresővé vált 1141 fő újbóli elhelyezkedését segítette elő.

A gazdaságvédelmi akciótervnek szintén fontos eleme a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett szakemberei foglalkoztatásának támogatása, mivel ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A támogatás 2020-ban 393, 2021-ben 330 munkahelyet védett meg.

Ágazati bértámogatás iránti kérelmet 2020. november 11-étől nyújthattak be a korlátozások miatt nehéz helyzetbe került, megjelölt tevékenységet folytató vállalkozások a munkaviszonyban foglalkoztatott személyek bérének támogatása érdekében, ez 5144 főt érintett Vas megyében. Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatására június 8-ától van lehetőség a rendeletben felsorolt tevékenységet folytatók körében, az első tíz napban 576-an adták be kérelmüket.

Kiemelt képen: Rodler Tamás a megyei közgyűlésen ismertette a friss adatokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában