művészet a javából

2021.07.15. 07:00

Aki hétévesen hegedűt kért születésnapjára: Paksi Liza Európa legjobbjai között

Paksi Liza alig egy éve tanult hegedülni, amikor a Sistrum regionális versenyen arany minősítést szerzett. Aztán sorra nyerte Magyarországon és Ausztriában a versenyeket. Nemrég beválasztották az Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tagjai közé. Nagy álma, hogy New Yorkban koncertezhessen.

Gyöngyössy Péter

Fotó: VN/Sipos Éva

Várhatóan Európa különböző koncerthelyszínein hamarosan élőben is hallható lesz a tizenöt éves szombathelyi Paksi Liza, akit nemrég beválasztottak az Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tagjai közé. A Bartók Béla Zeneiskola ifjú hegedűsnövendéke ősztől Ausztriában az Oberschutzeni Zeneművészeti Gimnáziumban folytatja tanulmányait, de továbbra is hű marad zeneiskolai tanárához, Brandiszné Szép Emőkéhez. Amikor Liza hétévesen hegedűt kért szülinapjára, be kellett látniuk, hogy nem fogják Barbi babákkal megúszni a dolgot. Bár először csak hegedűtanárt kapott Tamás Zsuzsa személyében, a hegedű sem késett sokat, hamar kiderült ugyanis, hogy őstehetség a kislány.

Még egy éve sem tanult muzsikálni, már arany minősítést kapott a Sistrum regionális zenei versenyen. Édesanyja, Sipos Éva elmondta, hogy Liza az Országos Koncz János Hegedűversenyen is szépen szerepelt a döntőben, a Váci Bartók Duó Versenyen és a Hatvani Barokk Fesztiválon is I. helyezést, a Prima La Musica osztrák versenyen III. helyezést ért el. Az Otthoni Dallamok Online Hegedűversenyen kiemelt aranyat és a verseny legjobbjának ítélt különdíjat kapta. Kérdésünkre elárulta, hogy a klasszikus zenén kívül nem áll távol tőle a musical, a rock, a jazz és a blues sem.

Kiemelt képen: Lizát nemrég beválasztották az Európai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar tagjai közé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában