szakmai találkozó

2021.07.16. 07:00

Olaszfán osztották meg egymással tapasztalataikat a falugondnokok

Szakmai rendezvényt tartott a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete az olaszfai közösségi házban tegnap.

Tersztyánszky Krisztina

A szakma képviselői a pandémiás korlátozások óta most találkoztak először. A rendezvénynek különös fontosságot adott, hogy a járványhelyzet miatt az ilyen pozícióban dolgozók számára kötelező képzést az ősszel már nem tudták elkezdeni. Az ő számukra az egyéves határidőt kitolva a napokban kezdődött meg a 170 órás tanfolyam, időközben azonban már egy teljesen új generáció is munkába állt az év elején.

Vas megyében 18 faluban létesülhetett új szolgálat, az e posztokat betöltők egyelőre „várólistán” vannak, mert az idén változó rendszerű képzés megszervezése még függőben van. Már ellátják feladataikat, ám az erre felkészítő képzésre még várniuk kell. Így aztán nagy szükség volt rá, hogy a falugondnoki hálózattal kapcsolatban levő szakemberek, polgármesterek, jegyzők, szociális ügyintézők, illetve a kezdő és már több év gyakorlattal rendelkező falugondnokok lehetőséget kapjanak egy eszmecserére.

Kozma Juditnak, az egyesület elnökének és a vendéglátó község polgármesterének, Fekete Róbertnek a köszöntője után hasznos gyakorlatorientált előadásokat hallhattak a résztvevők. Radics László, Répceszemere polgármestere több évtizedes gyakorlattal a háta mögött a fenntartó szemszögéből beszélt a jól működő falugondnoki szolgálat titkairól. A továbbiakban Tóthné Fliegler Andrea tartott előadást arról, hol helyezkedik el a falugondnok a szociális ellátások rendszerében. Az előadó a Vas Megyei Szakosított Szociális Otthon mentálhigiénés vezetője, aki több mint egy évtizede foglalkozik falugondnokok oktatásával. Szólt egyebek között a kommunikáció fontosságáról és arról is, hogy néha kell tudni nemet mondani.

Különösen felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a falugondnok a saját személyiségével dolgozik, ha nagyon jól látja el a feladatát, előbb-utóbb kiéghet. Ezért is nagy szükség van a hálózatba szerveződésre, arra, hogy legyen lehetőség olyan kollégákkal konzultálni, akikkel értik egymás problémáit. Beke Károlyné közigazgatási szakember pedig a falugondnoki tevékenység napi gyakorlatáról, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs feladatokról beszélt. Az előadások után a program fehér asztal mellett folytatódott, ahol a résztvevők egyénileg is feltehették kérdéseiket a szakmai stáb tagjainak, illetve gyakorlottabb kollégáiknak.

Kiemelt képen: Kozma Judit, az egyesület elnöke és Tóthné Fliegler Andrea a fórumon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában