Kampány

2021.07.02. 20:00

ÜTKÖZÉSPONT – A MÁV interaktív játéka a vasúti balesetek megelőzésére

Tavaly összesen 98 vasúti baleset történt, amiben 34-en az vesztették életüket, éppen ezért a MÁV Zrt. a rendőrséggel együttműködve interaktív közlekedésbiztonsági kampányt indított.

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

A kampány honlapján is olvasható, hogy a balesetek többsége az átkelők figyelmetlensége miatt következik be. Az ÜTKÖZÉSPONT címmel szervezett kommunikációs kampány célja tudatosítani a fiatalokban a veszélyforrásokat és emlékeztetni őket a szabályok betartásának fontosságára.

A játék során (www.utkozespont.hu) a fiataloknak fel kell ismerniük a veszélyes helyzeteket, ki kell deríteniük, hogy történhetett a baleset. Ehhez a következőket kell tenniük: körbenézni a baleset helyszínén, betekinteni a roncsba, majd megvizsgálni a nyomokat és összegyűjteni az információkat. Az élményt fokozza és a megértést segíti egy kisfilm, amelyben Gál Kristóf, a Rendőrség szóvivője és Nagy Zsolt színész vállaltak szerepet. Az oldalon egy fülre kattintva elérhetjük a legveszélyesebb vasúti átkelőket, ahol vasi érintettség is fellelhető, a Vinár-Celldömölk átjáróban az elmúlt négy évben két baleset is történt.

Fotó: Horváth Balázs

Nem kell olyan sokat visszamennünk az időben, hogy Vas megyében található vasúti átjáróban történt balesetet idézzünk fel, április 24-én egy kisteherautó hajtott vonat elé Szombathelyen. Az autó a vasúti fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott az átjáróba, ahol ütközött a Szentgotthárdról Szombathelyre tartó személyvonattal. A sofőr ittas volt, a vonaton utazók közül senki sem sérült meg, a sofőrt viszont kórházba kellett szállítani. Január elején Vassuránynál történt hasonló baleset, ott az autó vezetője fáradtság miatt vált dekoncentráltá és szintén a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre, az ütközéstől gyakorlatilag eltűnt a személyautó eleje, a sofőrnek viszont hatalmas szerencséje volt, néhány karcolással megúszta a balesetet.

Nem mindenki ilyen szerencsés, hiszen a vonat féktávolsága akár egy kilométer is lehet, ha rosszkor érkezünk a sínekre, akkor szinte esélytelen, hogy elkerüljük a balesetet, viszont körültekintő közlekedéssel a legtöbb ilyen szituáció megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában