ünnepség

2021.07.22. 13:00

Vasi résztvevőkkel ünnepelt a Muharay Szövetség jubileumi rendezvényén

Tánckörképpel várta az érdeklődőket a harmincéves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a Nemzeti Táncszínházban szombaton. Vas megyei résztvevők is felléptek a szövetség országos jubileumi rendezvényén.

Tóth Kata

Fotó: VN/Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

1990-ben alakult a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a tradicionális falusi közösségekre, akik ezt a kultúrát a sajátjukként élik, őrzik, alakítják és átadják. Több mint harminc éve határon túlra is átnyúló összekötő kapcsot jelent a hagyományőrző falusi együttesek, együttesvezetők, néprajz-, néptánc- és népzenekutatók számára. Közel 5500 tagja van, 134 hagyományőrző táncegyüttest, mintegy 15 ezer népművészettel foglalkozó táncost, zenészt, kézművest, néprajzzal foglalkozó pedagógust és kutatót képvisel.

Fotók: VN/Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a múlt szombat az ünneplés jegyében telt. Délután a Millenáris Parkba látogatók megismerhették a magyar tájegységek legjellemzőbb viseleteit. A különleges ruhadarabok világában Dr. Bathó Edit kalauzolta a közönséget, a zenéről a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes és a Zengővárkonyi fúvósok gondoskodtak.

A Nemzeti Táncszínházban tartott esti előadáson a táncosok tájegységek szerint, a Rábaköztől Szatmárig mutatták be az egyes vidékek jellegzetes táncait és viseleteit. A hagyományőrző együttesek táncosainak több generációja lépett színpadra, felnőtt- és gyerektáncosok, a Népművészet Mesterei, Fülöp Ferenc-díjas magyar, magyarországi cigány, német és szlovák nemzetiségű táncos szólisták.

A táncosok az ország számos településéről érkeztek, köztük Gencsapátiból. A Fülöp Ferenc díjas szólótáncosok, dr. Györke Eszter, Horváthné Ávár Judit, Molnár Péter, Spiegel-Szabó Viktória, Spiegel Zoltán és Varga Albin képviselték a helyi és vasi néptánckultúrát.

Kiemelt képen: Gencsi néptáncosok az ünnepségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában