Átadták

2021.08.16. 11:30

A Magyar falu programban újult meg a magyarlaki hivatal

A Magyar falu programban nyert támogatásból felújították a hivatalt, amely így minden szempontból megfelel a mai kor követelményeinek, hangzott el a szombati átadóünnepségen.

Tóth Kata

– Mérföldkőhöz érkeztünk: a település első számú középületét láthatjuk tündökölni a hozzá méltó pompában – köszöntötte a megjelenteket a kívül-belül megújult önkormányzati hivatal átadóünnepségén Monek Dávid polgármester. Mint mondta, az épületnek lelke van: múlt, jelen és jövő egyszerre van jelen benne. Korábban iskola, tanári lakás volt, a helyi közigazgatás az iskola megépülése után került oda.

Tavaly pályázott az önkormányzat a Magyar Falu programban: mintegy 29 millió forintot nyertek, amiből megújult a teljes tetőszerkezet, energetikai korszerűsítés révén pedig új fűtésrendszer és villamoshálózat készült, továbbá új nyílászárókat építettek be. Szigetelést kapott a mennyezet, kicserélték a padlóburkolatokat, felújították a teakonyhát és a mellékhelyiséget is. Új bútorokat vásároltak, és megújult a külső homlokzat. Monek Dávid úgy összegzett: a mostani egy sokéves felújítási koncepció utolsó eleme. Számos középületet korszerűsítettek már, jó gazdaként a saját portájukat hagyták utoljára. Hozzátette: számos fejlesztési tervük van a jövőre.

Ezt a jövőképet támasztják alá az idén elnyert támogatások: Hungarikum-pályázaton csaknem 4 millió forintot nyertek, a Belügyminisztérium által kiírt pályázatból megújul ősszel a Móra Ferenc út és településük részt vesz az országfásítási programban: tavasszal harminc fát ültetnek el a faluban.

A polgármester említette még, hogy a Magyar falu programban nyert sportegyesületük egy kishaszongépjárművet 5 millió forint értékben és, mivel nő a gyermeklétszám, jövő tavasszal bővítik és felújítják az óvodát több mint 68 millió forintból. Végül megköszönte V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselőjének segítő együttműködését abban, hogy olyan forrásokhoz jutott és jut településük, amelyek a magyarlakiak számára fontosak.

Avatóbeszédében V. Németh Zsolt megjegyezte: büszkeség, munka és alázat hallatszott a polgármester által elmondottakból. Módszeres munka folyik Magyarlakon: lépésről lépésre jutnak előre, és most olyan időket élünk, amikor lehet tervezni, építkezni – fogalmazott.

Az országgyűlési képviselő kitért a hivatalban kifüggesztett Nemzeti hitvallásra is: az meghatározza magyarság helyét a világban, és rögzíti, hogy Szent István több mint ezer éve a keresztény Európához csatlakozott. Most különösen fontos egy ilyen iránytű, mondta. A megújult épületet dr. Takács Gyula plébános áldotta meg.

Kiemelt képünkön: Dr. Takács Gyula áldotta meg a megújult középületet, a háttérben balról V. Németh Zsolt

Ezek is érdekelhetik