Mozgalmas nyár

2021.08.16. 09:00

A Porabski Trió jókedvet hoz a rendezvényekre

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a Magyarországi Szlovének Szövetsége Porabski Trió népzenei formációja.

Tersztyánszky Krisztina

A központi korlátozó intézkedések feloldásával a magyarországi szlovén közösségben is újra beindult a kulturális élet, egymást követik a rendezvények, falunapi programok.

A Trió számára is mozgalmasan telik a nyár, már eddig is sok meghívást kaptak fellépésre a szlovén Rába-vidék településeire, de volt lehetőségük bemutatkozni az anyaországban is. Részt vettek a szakonyfalui nemzetiségi napon, az apátistvánfalvi, kétvölgyi és orfalui falunapokon. Minden fellépésre igyekeznek az alkalomhoz illő dalcsokorral készülni, igaz, a felkészülést nehezítette, hogy az intenzív próbák csak a nyár elején kezdődhettek újra. Ami a szlovéniai fellépéseket illeti: meghívott előadói voltak a Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület által Szlovénia önállóságának 30. évfordulója alkalmából, a Čepinci katonai múzeum udvarán rendezett ünnepségnek, de voltak Lenartban és Domonkosfán is. A Trió baráti kapcsolatot ápol a goričko-i Što ma čas népi zenekarral, többször léptek már fel együtt. A Trió a karanténidőszakban is igyekezett hasznosan tölteni az időt, készítettek karácsonyi, farsangi és húsvéti videókat, ugyanakkor vallják, hogy a személyes találkozásokat, az élő fellépéseket semmi sem pótolhatja.

A terveik között szerepel a közeljövőben egy CD megjelentetése, illetve szeretnének a Rába-vidéki népviseletet autentikusan tükröző, mégis modern új fellépőruhát, formaruhát beszerezni.

Kiemelt képünkön: A Trió – kiegészülve a Što ma cas zenekar tagjaival

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában