Foglalkoztatás

2021.08.15. 07:00

Akár heti néhány órában is szívesen fogadják az édesanyákat

Múlt hónaptól egy új foglalkoztatási forma már a kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak is lehetőséget ad arra, hogy a gyereknevelés mellett ki­egészítő jövedelmet szerezzenek úgy, hogy egyszerre gyermekeik szerető szülői és a társadalom aktív tagjai lehetnek.

Polgár Patrícia

Szabó Mónika néhány hete dolgozik, kisfia másfél éves

Fotó: Cseh Gábor

Július elsejétől a jogszabályok lehetőséget adnak kismamaszövetkezetek létrehozására. Csomai Eszter, a szövetkezet elnöke elmondta, az új társulások teljes mértékben a diák- és nyugdíjas-szövetkezetek mintáján alakulnak. Mind az adózási, mind pedig a foglalkoztatási forma megegyezik a már évek óta jól működő szövetkezetekével, pusztán a munkavállalók köre bővül. A foglalkoztatási forma alternatíva lehet azon kismamák és kisgyermekes anyukák számára, akik nem teljes munkaidőben, csupán heti egy-két alkalommal, néhány órára szeretnének visszatérni a munka világába.

Szabó Mónika néhány hete dolgozik, kisfia másfél éves
Fotó: Cseh Gábor

– A szövetkezetbe azok a kismamák jelentkezhetnek, akik gyesben, gyedben részesülnek. Csedes ellátás mellett is lehet dolgozni, de akkor az ellátási díjat elveszti a kismama. Előbbi kettő esetében a munkabér mellett továbbra is jogosult marad a juttatásokra. A legnagyobb segítséget talán a gyesen lévő kismamák bruttó 28 500 forintos ellátási díja mellett jelenthet a lehetőség – fejti ki a szakember.

A foglalkoztatási forma legnagyobb előnye, hogy a kismama maga mondhatja meg, hogy egy héten hány napot és hány órát szeretne dolgozni. Így, ha még nem készült fel arra, hogy huzamosabb időre más felügyeletére bízza gyermekét, akkor is vissza tud térni a munka világába – ha rövidebb időre is. A kiegészítő jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetnie az anyukának, járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Így akár több pénz maradhat a zsebében, mintha a rendes munkaviszonyába menne vissza dolgozni. Kevésbé megterhelő és konkrét időponthoz nem kötődő, elsősorban szellemi munkát, adminisztrációs feladatokat látnak el minimum napi négy órában. A kismamák gyermekük hároméves koráig, iker gyermekek estén azok hatéves koráig dolgozhatnak a foglalkoztatási formában.

Az egyik első ilyen formában munkát vállaló anyuka Szabó Mónika, aki másfél éves kisfia nevelése mellett néhány hete, egy sárvári szállodában helyezkedett el részmunkaidős recepciósként. Heti két-három nap dolgozik négy-hat órában. Mint mondja, a szállodában nagy hasznát veszi angolnyelv-tudásának, emellett persze nem elhanyagolható szempont, hogy kevésbé esik ki a munka ritmusából. Ahogy fogalmaz, nagy segítség számára lelkileg, hogy kicsi gyermekét nevelő anyukaként is aktív tagja tud maradni a társadalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában